ACTUEEL

Schuld ziekenhuizen kost burger jaarlijks 25 euro

Schuld ziekenhuizen kost burger jaarlijks 25 euro

Ziekenhuizen betalen ieder jaar 375 miljoen euro aan rente op leningen. Daarmee betaalt elke Nederlander via de ziektekostenpremie jaarlijks zo'n 25 euro mee aan de ziekenhuisschulden. Dit becijfert bedrijfseconomisch adviesbureau ZiNData.

Op basis van een inventarisatie stelt ZiNData vast dat de ziekenhuizen voor totaal 16 miljard bij de banken in het krijt staan. Dit is dubbel zoveel als tien jaar geleden. Skipr berichtte op basis van ander onderzoek in september al dat de totale schuldpositie van de ziekenhuizen circa 18 miljard euro bedraagt. ZiNData komt nu tot een conservatievere schatting.

Marge

In vergelijking met de schuldenpositie van EU-landen staan de ziekenhuizen er volgens ZiNData relatief gunstig voor. Bij probleemlanden is de staatsschuld gegroeid tot anderhalf keer het bruto binnenlands product (BBP). De EU ziet 120 procent als een acceptabele marge. Volgens ZiNData komen slechts enkele ziekenhuizen boven de grens van 120 procent uit. Het betreft hier met name ziekenhuizen die recent nieuwbouw in gebruik hebben genomen, zoals ondermeer Jeroen Bosch ziekenhuis, het Martini ziekenhuis, het Spaarne ziekenhuis en de Gelre ziekenhuizen.

Tekort

Dit neemt niet weg dat de verschulding volgens ZiNData een groeiend probleem is. Waar de ziekenhuizen de afgelopen tien jaar hebben geprofiteerd van een dalende rentes (gemiddeld 4,9 procent in 2000, tegen 2,5 procent in 2010), komt nu door de ontwikkelingen op de financiële markte een einde aan deze situatie. Er dreigt zelfs een tekort op de kapitaalmarkt, omdat banken hun reserves moeten gaan ophogen, aldus ZiNData.

Verschillen

Met name ziekenhuizen met een hoge schuldenlast zijn hierdoor gevoelig geworden van ontwikkelingen op de externe financiële markten. Daarbij constateert ZiNData grote verschillen tussen ziekenhuizen waar het de hoogte van de te betalen rente betreft. Waar het ene ziekenhuis met een totale last van 200 miljoen euro 7 miljoen euro aan rente betaalt, is het andere met eenzelfde schuldpositie 3,5 miljoen kwijt. Volgens ZiNData doen ziekenhuizen er verstandig aan deze verschillen nader te analyseren.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

30 november 2011

Ja en?

Harm

30 november 2011

Ah, een bureau op zoek naar aandacht en werk.

Laten we dan ook even in kaart brengen hoeveel de hypotheekrenteaftrek ons land kost, en hoeveel daardoor minder aan zorg besteedbaar is. Als we die 2 nu tegen elkaar zetten hebben we een aardig plaatje.

En is zindata weer even van de straat.

Top