ACTUEEL

LUMC doet onderzoek naar hoogleraar

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft een onderzoekscommissie ingesteld om uit te zoeken of er Leidse hoogleraren betrokken zijn bij de fraude van de voormalig hoogleraar Don Poldermans van het Erasmus MC.

Dat bevestigt een woordvoerder van het LUMC tegenover actualiteitenprogramma De Vijfde Dag, dat de fraude van Poldermans vorige maand naar buiten bracht. Eén van de Leidse hoogleraren publiceerde meer dan 300 wetenschappelijke artikelen samen met Poldermans. Nu uit een eerste verkennend onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat Poldermans bij meerdere onderzoeken onjuiste of zelfs verzonnen data heeft gebruikt, heeft het LUMC een commissie ingesteld om te onderzoeken of en in hoeverre de Leidse hoogleraar en eventuele collega's hierbij betrokken zijn. De commissie rapporteert over drie maanden.

Goede vriend

Volgens De Vijfde Dag is duidelijk dat de Leidse hoogleraar een nauwe band had met de Rotterdamse hoogleraar Poldermans. Bij de aanvaarding van zijn hoogleraarschap noemde hij zijn collega Poldermans 'een goede vriend en collega'. Ook zei hij over hem: “Sedert jaren werken wij reeds samen: jij in Rotterdam en ik in Leiden. Alhoewel mij frequent werd verzocht de samenwerking te verminderen, heb ik dit nooit gedaan. Nergens in cardiologisch Nederland is zo een fantastische samenwerking als wij hebben opgebouwd.'' Het LUMC wil niet specifiek ingaan op individuele personen, maar meldt desgevraagd wel dat er recentelijk geen hoogleraren op non-actief zijn gesteld.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top