ACTUEEL

Negenduizend mensen verliezen baan in GGZ

Negenduizend mensen verliezen baan in GGZ

Zeker 9000 mensen in de geestelijke gezondheidszorg gaan volgend jaar hun baan kwijtraken. Dat zei Marleen Barth, voorzitter van GGZ Nederland, donderdag. "Dit massaontslag is een direct gevolg van de kabinetsbezuiniging van 600 miljoen euro", aldus Barth.

Cru

"We hebben het over ruim 10 procent van het budget in de geestelijke gezondheidszorg dat in een keer geschrapt wordt." Het zijn vooral zzp'ers en mensen met een flexcontract die hun werk verliezen, verwacht de voorzitter. "We weten dat er over vijf jaar een tekort aan mensen gaat ontstaan. Het is zo cru om nu mensen te ontslaan, terwijl je weet dat ze binnen een paar jaar weer hard nodig zijn." (ANP)

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Mensch

18 december 2011

Beste mevrouw Barth,
Ik begrijp het even niet, quote: [We weten dat er over vijf jaar een tekort aan mensen gaat ontstaan. Het is zo cru om nu mensen te ontslaan, terwijl je weet dat ze binnen een paar jaar weer hard nodig zijn." ] Ik deel voor het gemak even 600miljoen door 9000 (dat is flauw, ik weet het) en kom dan op een bedrag van 66.666,- uit. De gemiddelde zorgwerker in de ggz verdient 30.000, dat betekent dat er veel managers weggaan of dat er teveel andere kosten doorberekend zijn.
Maar goed ik pluis even verder: over 5 jaar pas weer mensen nodig? Hoe komt het dan dat stagières alleen nachtdiensten draaien op gesloten afdelingen, omdat er zgn. niet genoeg personeel is? Hoe gaat het plaatje er dan uitzien als de ontslagen vallen, een halve stagière per unit van 3 afdelingen? Waarom denkt u dat al die ZZP-ers en flexwerkers ingehuurd worden, vanwege het personeelsoverschot? En dan nog de vraag of die vette overhead (zoals de directeurssalarissen en de kosten van Raden van wanbestuur en geen toezichthouders, de interim projectleiders en alle andere niet productieven) als eerste gaat inkrimpen? Komt u nog wel eens in de buurt van een werkvloer Mevrouw Barth? Ik kan het u van harte aanbevelen.......

Anoniem

18 december 2011

een vallende lamp armatuur deed minister schippers emotioneel reageren; zij heeft dus kennelijk normale menselijke reacties op betekenis volle prikkels. gelukkig!.
Dit bericht; weer meer ggz bezuinigingen, doet mij emotioneel reageren; hopelijk zijn die even normaal.
Wat een wereld van verschil.
In de tijd rond het feest van licht word ik er somber en donker van.
Rond 1980 waren dezeflde krachten aan het werk; massa ontslagen in de ggz zorg; nu weer, meer, nog meer efficiency, management, top slaris voor bestuurders,
een gotspe.

taz

19 december 2011

Je moet met je klachten bij Schippers en het nza zijn, niet bij Barth.
Schippers begrijpt niet dat ggz iets anders is dan een ziekenhuis (haar 'zorg' referentie) waar je op kosten van apparatuur kunt besparen. In de ggz heb je alleen mensen, dus elke bezuiniging in de ggz gaat banen kosten en de cliënt krijgt minder zorg.

Smulders

19 januari 2012

Belachelijk dat dit wordt doorgevoerd. De minister wed steeds op het verkeerde paard. De oplossing voor zorg is geen gedwongen ontslagen, maar gericht kijken waar de behoeften zijn. Richt hiervoor commerciële partijen op. Ga dan in een modus verder kijken naar oplossingen. zet alles nu eens in structuur. Bedenk commerce zorgt ook voor btw inkomsten en dus geld voor de staatskas. Het is allemaal niet zo moeilijk. Maar de nuchterheid maakt plaats voor onmacht.

Top