ACTUEEL

NVZD ziet bestuurderstoets wel zitten

NVZD ziet bestuurderstoets wel zitten

Bestuurders in de gezondheidszorg zouden voor hun benoeming op hun geschiktheid getoetst moeten worden. Dat vindt de vereniging van bestuurders in de gezondheidszorg NVZD. Ook wil de NVZD dat de kennis en deskundigheid van zittende bestuurders periodiek beoordeeld wordt.

Het NVZD-standpunt over de toetsing van bestuurders werd op 20 december naar buiten gebracht door vice-voorzitter Yvonne Wilders in het Radio1-programma Premtime. Gevraagd naar haar oordeel over het voorstel van PVV-Kamlerid Fleur Agema om zorgbestuurders te toetsen, stelde Wilders dat “de NVZD voorstander is van een toets op geschiktheid voor zorgbestuurders”.

Niet logisch

“Wij vinden het alleen niet logisch dat die door De Nederlandse Bank (DNB) zou worden uitgevoerd”, aldus Wilders. “Dat zou een hele formele toetsing worden en ik denk niet dat DNB veel verstand heeft van zorg.”  Op basis van de Beleidsregel Deskundigheid 2011 toetst DNB sinds dit jaar bestuurders van pensioenfondsen op hun deskundigheid.

Accreditatie

De NVZD pleit ook voor periodieke toetsing van de kennis en deskundigheid van zittende bestuurders. “Ook de mensen die al in de ziekenhuizen zitten moeten werken aan hun deskundigheid”, aldus Wilders. “Daarbij kun je denken aan intervisie, maar de NVZD is ook bezig met een accreditatiesysteem. Dat betekent dat je elk jaar je geschiktheid moet bewijzen.”

Afscheiding

Ook bij de bestuurders in de curatieve zorg die zich recentelijk van de NVZD hebben afgescheiden staat deskundigheidstoetsing hoog in het vaandel. Eén van de eerste stappen van de nieuwe beroepsvereniging voor ziekenhuisbestuurders is het ontwikkelen van een aparte accreditatie voor bestuurders in de curatieve zorg.

Klant

Ziekenhuisbestuurder en hoogleraar healthcare entrepreneurship Loek Winter plaatste in Premtime een kritische kanttekening bij de plannen om de toelatingsvereisten voor bestuurders scherper te controleren. “Het zijn uiteindelijk bureaucratiserende systemen”, aldus Winter. “Ik denk dat de toets van de markt en de klant uiteindelijk een betere toets is.”

2 Reacties

om een reactie achter te laten

DGo

25 december 2011

Neem alsjeblieft de toets voor toezichthouders er gelijk bij!

Mr Sophie Hankes vz SIN-NL

27 december 2011

De NVZD heeft tot nu toe niet zijn verantwoordelijkheid genomen naar slachtoffers van medische fouten.
Er is beslist reden om aan te nemen dat intervisie, dwz collegiale toetsing en dus zelfregulatie ook dit keer zal falen.
De voorgestelde toets moet de schijn van zorgvuldigheid oproepen, net zoals accreditatie ed.
Slechts externe toetsing is geloofwaardig.

Top