ACTUEEL

NVZD-afsplitsing kiest nieuwe naam

NVZD-afsplitsing kiest nieuwe naam

De Nederlandse zorg is een nieuwe branchevereniging rijker. De voormalige Geneeskundige Vereniging van ziekenhuisbestuurders heet voortaan Bestuurders Curatieve Zorg Nederland (BCZN).

De Geneeskundige Vereniging (GV) maakte in september bekend de samenwerking met de vereniging van zorgbestuurders NVZD op te zeggen. Hoewel de GV statutair altijd een zelfstandige vereniging is geweest, onderhield ze van oudsher nauwe banden met de NVZD. Uit onvrede over koers van de NVZD en om het eigen sectorspecifieke karakter te benadrukken, koos de GV dit najaar voor afscheiding van de NVZD.

Orde scheppen

Bestuurders Curatieve Zorg Nederland (BCZN) wil primair een kenniscentrum zijn. Daarnaast wil BCZN een eigen een eigen accreditatietraject opzetten. “Doel is dat er serieus gekeken gaat worden naar de eindeloze mogelijkheden van bijeenkomsten en daar enige orde van belangrijkheid in te scheppen”, aldus BCZN.

Negatief  

BCZN wil ook een bijdrage leveren aan het publieke debat, met name waar het imago van zorgbestuurders in het geding is. “Met regelmaat wordt de zorgbestuurder in de media negatief neergezet”, stelt voorzitter Freek Korver. “Als bestuur trekken wij ons dat erg aan en wensen dat dit gaat veranderen.” Met het oog hierop wil BCZN uitdragen dat zorgbestuurder zijn “een heus vak is”. Bovendien wil BCZN zich onder naam Dutch Society for Cure Excecutives ook internationaal profileren. 

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

28 december 2011

Als Freek Corver het niet wil zeggen dan doe ik het wel: zeg uw NVZD lidmaatschap op en geef aan dat u baalt van het voorgestelde salarisplafond en wordt lid van de BCZN!

Mr Sophie Hankes vz SIN-NL

28 december 2011

@Freek Corver:
het publiek debat gaat niet over imago van zorgbestuurders. Het publiek debat betreft ernstig falen van zorgbestuurders ten aanzien van de informatieverstrekking en adequate medische begeleiding na medische fouten, alsmede de preventie van medische fouten.
Het publiek debat betreft de exorbitante salarissen van zorgbestuurders ondanks het feit dat door medische fouten in Nederlanse ziekenhuizen, cijfers erkend door de Europese Commissie 15 dec. 2008, per dag circa 20 personen overlijden en circa 20 personen invalide worden.
Wat denkt U daaraan te gaan doen?

Verburgh

29 december 2011

Het is jammer dat sommigen de afsplitsing van de BCZN reduceren tot de discussie over de vergoedingen. Het voorgestelde plafond was voor velen de spreekwoordelijke druppel, maar feit is dat de positie van de bestuurders de afgelopen jaren flink in aanzien heeft ingeboet. En hoewel ik de JPB-norm veel te laag vind, erger ik mij vooral aan het gebrek aan respect voor topbestuurders in de curatieve zorg. Als de huidige trend zich voortzet dan wil geen enkele arts die functie nog vervullen.

Top