ACTUEEL

Huisarts daagt minister en RIVM

Huisarts daagt minister en RIVM

Huisarts Hans van der Linde heeft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en het RIVM voor de rechter gesleept. De huisarts werd eerder gedaagd door de minister en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, omdat hij ageert tegen de griepprik. Ook zou hij het gezag van het instituut ondermijnen. Van der Linde voelt zich “monddood” gemaakt door de overheid.

Belemmering

“De minister en het RIVM belemmeren mij in mijn vrijheid van meningsuiting door een voor mij onbetaalbare bodemprocedure aan te spannen”, motiveert Van der Linde zijn dagvaarding.

Belangenverstrengeling

Huisarts Van der Linde twijfelt al jaren aan het medisch nut van de griepprik, die de overheid gratis aan grote groepen Nederlanders beschikbaar stelt. Topman Roel Coutinho van het RIVM, de rijksinstelling die over de griepprikken gaat, werkt als deeltijdhoogleraar samen met farmaceutische bedrijven. Van der Linde heeft hem beticht van belangenverstrengeling. Het RIVM, Coutinho en de Nederlandse Staat stapten daarop naar de rechter. Ze vinden dat de huisarts de positie van het RIVM ondermijnt, als organisatie die de Nederlandse bevolking in tijden van ziekte-uitbraken en epidemieën moet voorlichten en behandelen. De eerste zitting was in december.

Steunfonds huisarts

Van der Linde kreeg veel bijval uit de medische wereld. Inmiddels is er ruim 45.000 euro gestort in een steunfonds voor de huisarts. (ANP)

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

25 januari 2012

De huisarts heeft natuurlijk gelijk dat een dergelijke reactie van de overheid niet past en de RIVM zou niet mogen wegkomen met dergelijk gedrag. Iedereen die ik ken spreekt er schande van, en daar horen de RIVM-ers bij.

Anoniem

25 januari 2012

Deze v/d Linde verwart vrijheid van meningsuiting met smaad. De pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet. Als je een rechtzaak over dit soort zaken zo raar vindt, waarom span je dan zelf een rechtzaak aan. V/d Linde is iemand die tot het uiterste gaat om zijn gelijk te krijgen. Drammerig type.

Anoniem

25 januari 2012

Hoewel ik het geheel niet met Van der Linde eens ben, vind ik wel dat hij moet kunnen zeggen wat hij denkt. Hij zet niet aan tot haat of geweld, hij betwist de neutraliteit van de overheid. Dat is misschien niet leuk voor de betrokkenen, maar het is gezond voor het functioneren van de overheid in het algemeen dat dit kan. Als reactie zou de overheid openheid van zaken moeten geven. De huidige reactie valt echter onder het kopje machtsmisbruik. As de samenleving dit accepteert dan zal er nog veel machtsmisbruik volgen. We moeten Van der Linde steunen, ook al kraamt hij regelmatig onzin uit.

Anoniem

27 september 2012

Het verbaasd mij dat de overheid kiest voor de weg naar de rechtbank in plaats van openheid van zaken te geven en aan te tonen wat het nut en noodzaak is van een griepvaccin. Het riekt inderdaad naar machtsmisbruik. Ik vraag mij als leek soms ernstig af of het daadwerkelijke belang van de overheid wel ligt bij het nastreven van een goede volksgezondheidszorg.

Top