HR-besturing heeft nog maar mondjesmaat vorm en inhoud gekregen. Sterker nog, in veel organisaties wordt ook de HR-staf, in rap tempo afgebouwd en/of afgeslankt.
Het besturen van de HR-functie, het geheel van op mensgerichte kwaliteit ingezette maatregelen, is een vak apart en vraagt veel van bestuurders. Maar in de praktijk wordt HR-besturing heel vaak overschaduwd door andere, meer financiële vraagstukken en blijft het op de achtergrond.
Op 13 november waren meer dan honderd zorgprofessionals, als ‘durvers’ te gast bij de HR2020 beweging om samen handen en voeten te geven aan de slogan Durf samen te excelleren. Ook vanuit de Parnassia Groep waren “durvers” aanwezig.
Afgebouwd
Vanwege de bezuinigingen wordt de HR-functie als een afgeleide gezien en vaak in rap tempo de HR-staf afgebouwd Ook wordt de bestuurlijke aandacht voor de HR-functie steeds meer ondergebracht als nevenfunctie bij een ondersteunende dienst naast facilitaire en andere zaken. De HR-functie is daarmee op de bestuurstafel uit beeld en als strategisch vraagstuk verdwenen.
De lijnorganisatie wordt steeds meer zelf verantwoordelijk gemaakt. Op zich is dat prima, omdat het als eerste gaat om mensen die met mensen werken. Maar de vraag is of er voldoende aandacht voor is in het geweld van alle andere prioriteiten.
Afgeleide
Als je niet uitkijkt, worden mens- en organisatievraagstukken louter en alleen een afgeleide van geld. En dat terwijl meer dan 80 procent van alle inzet in de zorg bestaat uit zorgprofessionals, bevlogen mensen die samen met de klant, cliënt of patiënt de beste behandeling of begeleiding willen bieden en door hun inzet en bundeling van menskracht behandelingen effectief laten zijn.
Binnen de Parnassia Groep kiezen we voor een andere koers. De lijn is en blijft verantwoordelijk en dat is goed. Maar ook de HR-functie is en blijft een hoofdfunctie die we juist willen versterken. Niet alleen door eigen professionaliteit, maar juist ook met een open blik naar buiten om concreet voorbeelden en manieren van andere organisaties naar binnen te halen.
Luisteren
De uitdaging is steeds om de HR-expertise zo dicht mogelijk bij de collega’s van het primaire proces te krijgen en goed te luisteren naar wat zij nodig hebben om goede behandelingen te kunnen blijven geven. Daarbij is de gezondheid en kwaliteit van de zorgprofessionals de beslissende factor. Dat vraagt van een bestuurder een HR focus gericht op de realisatie van integrale mensgerichte kwaliteit. Dat vraagt om HR-besturing!
Prachtige voorbeelden
HR is van iedereen. Utgedaagd door een krachtige HR-functie proberen we handen en voeten te geven aan de ontwikkeling van HR-besturing. Dat kan nog steeds veel beter. We zien en horen prachtige voorbeelden waardoor collega’s steeds betere behandelingen kunnen geven. Maar ook zien en horen we situaties die we liever hadden voorkomen.
Die spiegel probeer ik mezelf steeds voor te houden. Ben ik wel de inspirerende bestuurder annex leidinggevende waar mijn collega’s zich door geholpen voelen om in hun menskracht te gaan of blijven staan? Hoe zit ik er zelf bij, durf ik mijn kwetsbaarheden wel te laten zien? Ben ik er wel als het nodig is? Een reflectie op zijn tijd is hierbij heel behulpzaam.
Durf
Het valt niet altijd mee in tijden van bezuinigingen en onzekerheden, maar door je hier steeds opnieuw op te richten, te luisteren naar wat mensen beweegt en te zien hoe dat samengaat met de eisen die aan ons worden gesteld, kan dat wel. En ja, daar is lef, durf en moed voor nodig.
Wij noemen dat bij de Parnassia Groep herstelgericht organiseren. Hierbij werken we steeds meer herstel ondersteunend. Dat betekent steeds opnieuw zien wat de patiënt of cliënt vraagt aan ondersteuning. Wat is er nodig, maar wat ook niet. En dat op de relevante levensgebieden met in ons vakgebied ook steeds meer gebruik van ervaringskennis en ervaringskunde.
Stapsgewijs
We onderscheiden drie kennisniveaus; die van de professionele kennis, die van de ervaring van de professional en de ervaring van de patiënt. Als die elkaar ontmoeten, kunnen we de behandeling steeds stapsgewijs verder verbeteren en dat doen wat nodig is, niet te veel maar zeker ook niet te weinig. Daar liggen prachtige kansen om te laten zien dat we het aan durven om samen te excelleren.
Inspirerende opdracht
Dat is de reden dat wij ook graag meedoen met een initiatief als de HR2020 beweging. Naar buiten kijken helpt, omdat mooie voorbeelden ook vaak elders worden gevonden. HR besturing doet er toe, samen op weg naar vakmanschap en meesterschap, voorwaar een inspirerende opdracht voor ons allemaal.
Stephan Valk
Voorzitter raad van bestuur Parnassia Groep