Reader Interactions

Reacties 1

  1. G.C.M. Kusters

    Wees eerlijk over reclame!
    Om misverstanden te voorkomen: ik ben groot voorstander van zelfbeschikking en zinnige zelfdiagnostiek. Ook heb ik geen bezwaar tegen commerciële initiatieven in de zorg, maar de disclaimer (“ik ben betrokken bij..”) van Pacale Schure is wel een understatement. Deze tekst komt integraal van de website van het commerciële zelftestbedrijf. Zij stelt: “Op deze website stellen we allereerst een aantal vragen aan de bezoeker om op basis van de antwoorden te adviseren of en welke test nuttig is om te doen.” Een voorbeeld hiervan: “Heb je last van haaruitval en word je haar steeds dunner? Of bevat jouw kam de laatste tijd meer haren dan normaal? Dan is deze test voor jou”.
    Wat krijg je dan als zorgconsument: een Hb, MCV, Hematocriet, Ferritine en TSH, gemeten in je bloed. Bijna conform de NHG standaard met een Ferritine meting als extraatje. Kosten Eur 79,95. Bij de huisarts betaalt de patiënt ook via het eigen risico. Voor deze testen, inclusief bloedafname ongeveer Eur 27. Zonder de overbodige Ferritine Eur 22.
    Nogmaals, niet mis met commerciële activiteiten, maar om dat in SKIPR te promoten als opiniestuk riekt naar sluikreclame