BLOG

Laat aios niet meebetalen

Laat aios niet meebetalen

Nederland maakt zich grote zorgen om de zorg. Kan de zorg nog gefinancierd worden, hoe dan en door wie? Wie heeft recht op welke zorg en wie bepaalt dat? De arts, degene die de zorg draagt, wordt in dat geheel veel te weinig gehoord. Artsen hebben een hoge werkdruk en een hoog arbeidsethos. De patiënt gaat altijd voor.

Maar wie kan er nog arts worden? Het voorstel van de werkgroep IBO UMC om artsen in opleiding tot medisch specialist per jaar 13.400 Euro mee te laten betalen aan de eigen opleiding zal het voor veel aios onmogelijk maken om de opleiding tot medisch specialist te volgen.

Netto

Bij een bruto inkomen van 3.132 euro per maand in het eerste jaar moet een afgestudeerd arts dan ruim 1.000 euro netto meebetalen aan de eigen opleiding. Een aios werkt 48 uur per week en krijgt slechts 38 uur betaald. Deelname aan congressen en studiedagen wordt deels door de aios zelf betaald. Ze investeren dus zelf al ruim in hun opleiding!

Een lening sluiten voor die 13.400 Euro per jaar zal niet alle aio’s lukken, gezien hun bruto-inkomen en de studie-schuld van gemiddeld 25.000 Euro die veel artsen tijdens hun studie geneeskunde al hebben opgebouwd. 13.400 Euro per jaar betalen betekent na 6 jaar opleiding nog eens 80.000 Euro extra schuld.

Medisch talent

Jonge artsen kunnen zich deze eigen bijdrage aan hun opleiding niet veroorloven. Medisch talent kan zich dan zeker niet verder ontwikkelen in een fellowship of superspecialisatie.

In een tijd waarin een groot tekort aan artsen dreigt door vergrijzing en ontgroening en de inkomens van artsen voortdurend onder druk staan is dit voorstel volkomen misplaatst.

Caroline van den Brekel, directeur Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD)

LAD is een van de partijen die betrokken is bij het Grote Zorgdebat dat op 29 augustus in Nieuwegein wordt gehouden. Kijk voor meer interviews op Skipr webtv.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Van Halst

22 augustus 2012

Misschien zijn artsen wel de laatste die op dit moment mogen klagen. Een startsalaris van 3100 euro, goede secundaire arbeidsvoorwaarden als opleidingbudget, daarnaast vakantiegeld, doorbetaling bij ziekte, eindejaarsuitkering.

Nog niet gesproken over de baangarantie die elke arts, ook de minder goede, nog altijd heeft.

Misschien eens even over de muren van het ziekenhuis heen kijken naar andere afgestudeerde academici. U weet vast wel wat een afgestudeerde bioloog, natuurkundige of scheikundige verdiend, dit is toch echt al snel 1000 euro minder, precies de kosten voor de opleiding.

Ook die is niet klaar na 5 jaar studie, iemand die echt verder in zijn vakgebied wil zal moeten promoveren, dus 4 jaar voor 2000/2600 euro werken.

Dan nog even over die uren, vraag de gemiddelde middenstander eens hoeveel uur die maakt, tegen welk salaris en welk financieel risico.

Daarnaast is de kans op een baan beperkt, zie cijfers over jeugdwerkloosheid: http://www.nu.nl/economie/2862033/bijna-kwart-nederlandse-jongeren-werkloos.html. Dit geeft ook nog een vertekend beeld doordat heel veel afgestudeerden ongewild in horeca en administratiebaantjes belanden.

Dus Caroline 13400 euro is veel geld, maar jij weet ook donders goed wat voor salaris je daar over 10 jaar voor terug krijgt.


Anoniem

22 augustus 2012

Ter duiding van dit stuke proza van mevrouw Van Berkel ze werkt voor een belangenclubje.

zorg doordenkertjes

25 september 2012

Goed gezegd Caroline! Ter aanvulling:

Eerlijk gezegd kan de zorg en kunnen vele ziekenhuizen niet draaien zonder de ‘gratis’ werkzaamheden van co-assistenten (studenten) en de uren van de arts-assistenten in opleiding. Deze hardwerkende mensen betalen feitelijk, weliswaar in natura, al snel mee aan hun studie door het werken in de zorg.
Er staat overigens geen enkele baan- of inkomensgarantie tegenover, dat is inmiddels passé.

Top