BLOG

Een vredige Kerst

Een vredige Kerst

Vlak voor Kerst ging de kogel door de kerk. De persoonlijke verzorging gaat over naar de Zorgverzekeringswet. Met steun van cliënten, aanbieders, zorgmedewerkers, verzekeraars en nu ook de VNG.

Zo wordt het voor alle betrokkenen bij de hervorming van de langdurige zorg toch nog een vredig Kerstfeest. Een knap staaltje werk van staatssecretaris Van Rijn, waarvoor hij in de Kamer terecht veel waardering kreeg.

Nieuwe rol gemeenten

Voor gemeenten blijven er nog genoeg uitdagingen over. Over een jaar worden zij verantwoordelijk voor de extramurale begeleiding, dagbesteding en kortdurend verblijf. Het gaat daarbij om zo’n 88.000 mensen met een beperking, waaronder mensen met een verstandelijke beperking. Een relatief onbekende doelgroep voor wethouders, raadsleden en gemeenteambtenaren. De nieuwe gemeentelijke taken gaan gepaard met een forse bezuiniging. Geen wonder dat veel mensen uit deze doelgroep, hun ouders en hun begeleiders zich daar zorgen over maken. Mensen met een beperking hebben specifieke voorzieningen nodig om echt mee te kunnen doen.

Het Knoop Gala

Ik heb daarom grote bewondering voor bijvoorbeeld het Fonds Verstandelijk Gehandicapten Dit fonds draagt bij aan de totstandkoming van bijvoorbeeld zorgboerderijen, werkplekken, ateliers en muziek- of theatergroepen. De talenten van mensen met een verstandelijke beperking krijgen zo een kans. Deze talenten brengen zij vol passie voor de bühne op het Knoop Gala. Danny, Ron, Peetjie, Daan, Deborah, Frans, Fabian, Mijke en Harm treden op met bekende artiesten en het Metropole Orkest. Op eerste Kerstdag zijn hun talenten te zien in een feestelijke show op Nederland 1. Ik had het voorrecht om bij de opname van het Knoop Gala aanwezig te mogen zijn. Ontroerend mooi! Door betrokken ouders, gedreven vrijwilligers en professionele begeleiders komen hun talenten tot bloei. Het Knoop Gala laat zien dat de passende begeleiding niet alleen leidt tot participatie, maar bovenal tot eigenwaarde en levensgeluk.

En nu maar hopen dat ook gemeentebestuurders en –ambtenaren op eerste Kerstdag voor de buis zitten. Gemeenten nemen straks het stokje over. Door deze passende en professionele begeleiding dan te garanderen kunnen zij niet alleen bijdragen aan een vredige maar ook een hoopvolle Kerst!

Jan de Vries
Directeur MEE Nederland

Het Knoop Gala,van de NTR in samenwerking met het Fonds Verstandelijk Gehandicapten en gepresenteerd door Paul de Leeuw, is te zien op eerste Kerstdag, 25 december om 21:20 uur op Nederland 1.Ook u kunt uw steentje bijdragen!      

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

24 december 2013

Homosexueel Paul de Leeuw wordt niet zo gewaardeerd in onze kringen meneer de Vries

Anoniem

24 december 2013

"In onze kringen" wordt Paul de Leeuw bijzonder gewaardeerd meneer de Vries.Ernst van Drumpt

29 december 2013

Ik ken heel veel cliënten die Paul de Leeuw erg waarderen. Daar gaat het toch om!!

Anoniem

29 december 2013

Goedemorgen het gaat toch niet om de Leeuw.
M.i. Is het doel de mensen met beperkingen een kans te geven en dat is op een mooie manier zichtbaar geworden.

Top