BLOG

Van gezond leven worden we gelukkiger en rijker

Van gezond leven worden we gelukkiger en rijker

Om een misverstand de wereld uit te helpen: van gezond leven dalen de kosten van de zorg niet. Maar, je wordt er wel gelukkig van.

Logisch maar onwaar

Het klinkt zo logisch, dat het haast wel moet kloppen. Als meer mensen gezond leven, worden minder mensen ziek en dalen de zorgkosten. Als ik gezond leef en daardoor voorkom dat ik op mijn vijftigste een welvaartsziekte krijg, dan hoef ik niet naar de dokter en niet aan de medicijnen. Dat scheelt dat toch in de kosten? Er lijkt geen speld tussen te krijgen en toch klopt de redenering niet, blijkt uit onderzoek van het RIVM en het SCP. Dat zit als volgt.

Langer leven 

Wie gezond eet, genoeg beweegt en ook nog eens ontspant, leeft gemiddeld langer. Domweg hierdoor, gaat de vlieger van lagere zorgkosten door gezonder leven niet op. De gewonnen (gezonde) levensjaren zijn namelijk ook jaren waarin we zorgkosten maken. Iedereen heeft wel eens wat, een voetwrat, een blaasontsteking of een versleten heup.

Geen afstel maar uitstel

Maar dat is niet het hele verhaal. De meeste zorgkosten maken we in de laatste drie jaar van ons leven. Dat geldt zowel voor mensen die gezond als ongezond hebben geleefd. Ook de vegetarische hardloper wars van tabak en alcohol maakt kosten aan het einde van zijn leven. Zolang we niet kunnen aantonen dat gezond leven de laatste drie jaar minder duur maakt, is de conclusie: geen afstel maar uitstel.

Kwaliteit van leven

Voor de zorgkosten maakt het dus niet uit of we twintig kilo aankomen en stevig roken of wielrennen en stengels bleekselderij kauwen. Betekent dit dat we economisch gezien de sporttas net zo goed naar de zolder kunnen verhuizen?

Je reinste flauwekul natuurlijk want gezond leven doe je niet alleen om de zorgkosten te verlagen. Wie gezond leeft, leeft niet alleen langer, maar voelt zich ook fitter en blijer en heeft bovendien een lagere kans op (chronische) ziekte. Gezond leven is kwalitatief goed leven. Want zeg nou zelf, wat is fijner? Welvaartsziek aan huis gebonden of fit en vitaal buiten op het terras? 

Geld

Bovendien, wie fit en vitaal op het terras kan zitten, die kan ook werken. Dankzij een gezonde leefstijl kunnen we meer jaren, meer uren per week en ook nog eens productiever werken. Dat is drie keer kassa. In de eerste plaats voor onszelf. Zeker als we er af en toe ook nog wat bij leren, kunnen we een hoger inkomen verdienen. Gezonde mensen zijn rijker, ook als gecorrigeerd wordt voor het feit dat lager opgeleiden een ongezondere levensstijl hebben. In de tweede plaats voor de economie. Een goed inzetbare productieve beroepsbevolking is een economische motor. De voor 2015 voorziene 1,25 procent groei kan nog wel een zetje gebruiken. In de derde plaats voor de overheidsfinanciën. Langer, meer en productiever werken leidt tot lagere kosten voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en hogere inkomsten: meer premie- en belastinggeld waar we de zorgkosten mee kunnen dragen.

Eigenlijk klinkt het zo logisch dat het geen misverstand kan zijn. Van gezond leven worden we gelukkiger en rijker. Nu alleen nog even doen.

Maaike de Vries
Chef Zorg, De Argumentenfabriek

5 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank Conijn

31 maart 2014

Mw. De Vries is duidelijk slecht op de hoogte van de literatuur als het gaat om de invloed van het voedings- en beweegpatroon op de levenszorgkosten. Het RIVM-onderzoek bestond uit een zelfgefabriceerd en gebrekkig rekenmodel. Langjarig eindpuntonderzoek -- met echte mensen en echte zorgkosten -- vond dat een gezond dergelijk patroon wel degelijk leidt tot lagere levenszorgkosten. Zie voor de details http://www.gezondezorg.org/preventiebeleid.

En "nu alleen nog even doen" staat leuk in een Libelle-column, maar doet helemaal niets om mensen te bewegen daadwerkelijk gezonder te leven. Daar moet je een financiële prikkel voor inbouwen. En dan geen vet-, suiker- of caloriëntaks, want dat is op zijn best enorm bewerkelijk en treft ook de mensen de moeite hebben om op gewicht te blijven -- wat nog dodelijker kan zijn dan overgewicht; zie http://www.nu.nl/gezondheid/3740089/ondergewicht-dodelijker-dan-overgewicht.html.

Hoe je dat wel moet doen is een korting geven op de zorgpremie(s) voor mensen met een gezond voedings- en beweegpatroon. Af te lezen aan bepaalde biomarkers. Voor de details, zie wederom de eerstgenoemde pagina.

Frank Conijn

31 maart 2014

En tenzij ik me sterk vergis, heb ik mw. De Vries hier al vaker gewezen op de bewuste pagina en de kern van de boodschap. Die al bijna twee jaar lang hetzelfde is, gebaseerd op dezelfde onderzoeken waaraan ik refereer.

Anoniem

1 april 2014

Of was het precies andersom en zijn het de fittere gezondere mensen die vervolgens meer gaan sporten en zich gezonder gaan gedragen? Vragen, vragen.

Frank Conijn

1 april 2014

@ Anoniem: om een gezond voedingspatroon aan te houden hoef je niet fit en gezond te zijn. Voor een goed beweegpatroon moet je wel beschikken over een normaal bewegingsapparaat, voor mensen die dat aantoonbaar niet hebben maak ik een uitzondering.

Borgts

6 april 2014

Mooi zo'n correctie, ik vond t al zeer onwaarschijnlijk dat een knieblessure even duur is als 20jaar diabeteszorg, dank daarvoor. Maar de voorgestelde oplossing is technisch wellicht optimaal maar maatschappelijk moeilijk aanvaardbaar denk ik. Het komt immers neer op (gedwongen of nadrukkelijk 'geprikkeld') bloedonderzoek met (forse) financiële consequenties. Bovendien, zal de doelgroep zich hierdoor laten inspireren tot een betere levensstijl? Ik pleit voor het gemákkelijker maken van gezond leven. Voeding speelt een hoofdrol. Het is nu veel te makkelijk om ongezond te eten. Helaas werkt de industrie helemaal niet mee, ik denk dat wij/Europa daar veel harder in moeten zijn. En veel voorlichting want het gebrek aan kennis is soms verbazingwekkend. En om de zorgkosten verder te verminderen: stoppen met betalen voor ingrepen. Misschien die biomarkers inzetten om gezondheidswinst te meten en de keten te belonen?

Top