Tech

Met welke IT-trends dient u rekening te houden?

Wat zijn de belangrijkste boodschappen die ik heb naar aanleiding van mijn bezoek aan Himss 2016 Las Vegas voor de Nederlandse thuisblijver? Ik zal, zonder volledig te zijn en in alle bescheidenheid, een poging doen.

Er waren vier trends te ontwaren in de Verenigde Staten.

Trend 1: Martini Rosso-zorg

Himss is de afgelopen tien jaar sterk gericht geweest op alles wat zich binnen de muren van ziekenhuizen op technologiegebied afspeelt. Dit jaar is daar door de Himss-organisatie definitief mee gebroken. De muren van het ziekenhuis worden eindelijk figuurlijk afgebroken. De virtuele deuren zijn opengezet en ook nog eens open over de zorgketen heen. Ik noem het Martini Rosso-zorg. U kent de slogan vast nog wel van dit alcoholische drankje: 'Anytime, anyplace, anywhere'. In de VS wordt dit Connected Health genoemd: Care anytime, anywhere with Telehealth, Mobile, & Wireless Tech.

Zet Connected Health en uiteraard Patient engagement boven aan de lijst als het gaat om uw toekomst. Niet alleen voor uw eigen organisatie, maar doe dit gezamenlijk met regio- en technologiepartners.

Trend 2: Data-explosie

Dat is waar het om draaide op de beursvloer. Data speelt tevens een grote rol in de politieke maatregelen om de zorgkosten in de VS te verlagen en de kwaliteit te verhogen. Population Health is in de VS nu het grote toverwoord. Op dit punt valt veel te leren voor Nederland. Met name de staat New York is interessant om te volgen. Er wordt daar gebruik gemaakt van vernieuwende data-analyse-tools die 'outcome based' over de zorgketen heengaan. Dit om bijvoorbeeld het aantal vermijdbare opnames naar beneden te brengen. Tevens vindt contractering en betaling van de zorg datagedreven plaats over de zorgketen heen. Dit dwingt echte samenwerking tussen zorginstellingen af.

De technologie om data te analyseren en te visualiseren in 2016 is zeer volwassen geworden. Of het nu gaat om medisch onderzoek, klinisch- of financieel inzicht. Voorspellend is het echter niet. De crux zit niet in de tooling. De uitdaging zit in Nederland in het registeren, uniformeren en delen van betrouwbare data.

Trend 3: Cloud-technologie

Nagenoeg elke industrie haalt de IT uit de cloud of is bezig met de transformatie. De zorg blijft achter; met uitzondering van her en der wat backoffice-systemen. Het vertrouwen dat de cloud veilig genoeg is voor de zorg is nog niet voldoende aanwezig. Er speelt echter meer. De grote epd-leveranciers bieden hun oplossingen op dit moment vooral aan via traditionele installaties en licentiemodellen. Volledige cloud-oplossingen met daaraan gekoppelde vernieuwende abonnementsmodellen zijn nog niet voorhanden. Dit gaat onder druk van technologiereuzen heel snel veranderen: Philips, Dell, Microsoft, IBM, Oracle, Amazon en Salesforce.

Ontwikkel een digitale strategie voor de komende drie tot vijf jaar en zet cloud centraal. Cloud-technologie kan wel eens het antwoord zijn op het delen van data, het uniformeren en het verbinden van zorg over instellingen, de regio en de keten heen.

Trend 4: Cyber security

Het aantal cyber security-leveranciers is sterk gestegen. Uiteraard hangt dit nauw samen met de eerste drie genoemde trends. De zorg is definitief een doelwit geworden voor cybercriminelen.

Investeer niet alleen in het hoger maken van de veiligheidsmuren en bewustwordings-programma’s voor (zorg)professionals en patiënten. Financieel en technisch zijn de muren nooit hoog genoeg. Richt uw pijlen ook op wat te doen als het misgaat. In het bedrijfsleven is het fenomeen CERT-teams (Computer Emergency Readiness) sterk aan het opkomen. Dit om eventuele schade te beperken.

Jan de Boer

Partner bij KPMG

Jan de boer_311

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top