BLOG

Nieuwe rol

Als de dag van gisteren staat vrijdag 31 mei 2008 in mijn geheugen gegrift. Namens een enthousiast, interdisciplinair team presenteerde ik aan de directeur van Springer Media aan het slot van een tweedaagse in de bossen de plannen voor een nieuwe vaktitel.

Hij luisterde, stelde vragen. Er viel een peinzende stilte… "Je kan er van alles over zeggen, maar niet dat het niet ambitieus is." Dezelfde reserve ontmoette ik in de boardroom bij de onthulling van de doopnaam, een positionerende metafoor voor leiderschap: "Maar Skipr, dat is niks…!"

Klopt, maar het wordt wel wat. Met het crossmediale concept in combinatie met het nieuwe verdienmodel hadden we een sterke troef – tegenwoordig heet dat killer app – in handen. Dat bleek bij de lancering op 10 december. Tijdens een spectaculair evenement lanceerden we de website, de Skipr daily en het magazine. Plus de Skipr 99. Als klap op de vuurpijl besteedde het NOS-journaal ruim aandacht aan de eerste Skipr-scoop over tientallen parlementariërs en hun nevenfuncties als toezichthouder. In één klap was de nieuwe naam gevestigd. Getuige uitspraken van beslissers stond Skipr meteen als een huis als innovatie in de traditionele vakbladenmarkt.

Joop Zoetemelk-imago

Skipr levert sindsdien elke ochtend bijdragen in het werkproces van steeds meer beslissers in de zorg. Dat blijkt uit de immer stijgende webstatistieken en hebben we in vele toonaarden van u vernomen. In de vakbladenwereld heeft Skipr zich vlotjes een Joop Zoetemelk-imago aangemeten: drie keer op rij genomineerd voor de LOF-prijs, drie keer net niet gewonnen…  Eén voor één legden de rivalen in de niche voor beslissers het af. Alleen mijn vorige liefde Zorgvisie blijft fier overeind. Elkaar beloeren, alert blijven, beter proberen te zijn dan de ander, dat is een mooi spel.

Enfin, dames en heren, een verhaal uit de oude doos. Intussen verandert de wereld in steeds rapper tempo en heeft Springer Media het zorgportfolio van Reed Business overgenomen. Inclusief Zorgvisie, de voormalige collega’s van Zorgvisie zijn bij ons ingetrokken. We hebben managementuitgaven – inclusief Lucide, dat voor bestuurders en toezichthouders licht werpt op governance – in een groep georganiseerd. Aan mij de schone taak om daar in samenspraak met de collega’s een sterk portfolio van te maken en u nog beter te bedienen.

Nieuwe hoofdredacteur

Voor de laatste maal groet ik u vanaf deze plek als hoofdredacteur. Soms zult u hier Philip van de Poel, met wie ik aan de wieg van Skipr heb gestaan, en andere keren Ana Karadarevic treffen. Maar vaker nog mijn opvolger Simon Broersma. De nieuwe hoofdredacteur is opgeleid als historicus en rtv-journalist, van vele markten thuis en gezegend met een kritisch doch zonnig karakter. In mijn nieuwe rol blijf ik nauw met hen samenwerken.

U bent altijd mijn inspiratiebron geweest en zult dat blijven. We komen elkaar vast weer tegen.

Ruud Koolen

Voormalig hoofdredacteur Skipr, uitgever

ruud koolen

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Jaap van den Heuvel

15 september 2016

Zorgvisie lees ik al lang niet meer. Bedankt voor het neerzetten van een mooi medium. Alleen die Skipr 99, dat had beter gekund.

tjark reininga

15 september 2016

bedankt, Ruud, voor wat je hebt gedaan om Skipr neer te zetten, een formidabele prestatie. en dat nadat de uitgever kort tevoren een vergelijkbare titel had opgeheven. ik herinner me ook jullie verrassende overstap van Elsevier en de evengrote verrassing dat ook Zorgvisie nu bij BSL onder dak is. Veel succes in het vervolg van je carrière.
en natuurlijk ook succes voor je opvolger en wat nu zijn redactie is.

Gijs van Loef

15 september 2016

Dank Ruud, dat skipr althans de ruimte geeft voor kritisch tegengeluid op de blogsite. Er is een sluimerende revolutie in de zorg tegen het doorgeslagen marktdenken. Skipr geeft een glimp weer van dit maatschappelijk proces.

Jack Thiadens

18 september 2016

Beste Ruud, Waardering met wat je in de afgelopen jaren hebt neergezet met Skipr. De dagelijkse nieuwsbrief, het blad en de wijze waarop je dat met blogs en columns hebt weten te verbreden... Dit alles verdient een groot compliment. Succes met jouw volgende stap. Voor jouw opvolger Simon Broersma alle succes en een goede start toegewenst !

Top