BLOG

Staat de sigaret boven de wet?

Elk uur gaan er twee mensen dood aan de gevolgen van roken. Wat doet de NVWA? Ik weet het niet, het is een vraag! Maar met de arrestatie van de twee mannen van Chickfriend hebben ze wel hun tanden laten zien.

De zomer van 2017 kunnen we bijschrijven als de zomer van het ei! Pak een krant, klik het journaal aan, check een talkshow: en weer komt het ei voorbij. Het ei heeft een probleem, het is niet zo onschuldig als het eruit ziet. Dat veroorzaakt onrust, het roept vragen op. Twijfels en verwijten. Instanties, overheden, landen, ze wijzen naar elkaar. Het ei is fout, niemand wil het hebben. Ook de supermarkten niet, de schappen zijn behoorlijk leeg.

Dan lees ik dat er twee bestuurders van het bedrijf Chickfriend zijn gearresteerd. Volgens de opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en het Openbaar Ministerie hebben zij de volksgezondheid in gevaar gebracht door toepassing en het voorhanden hebben van een verboden middel: het giftige fipronil in onze eieren.

Maar wacht even! Waarom het ei in de ban en onze chickvrienden in de bak? Het ei is toch een wettelijk toegestaan product? Mensen mogen toch zeker zelf kiezen? Wat een gedoe, wat een hysterie. En wat een betutteling van de NVWA. Om een paar eieren met sporen van fipronil? Is er al een dode gevallen?
Of ben ik te cynisch? Ik ben niet de enige die er zo over denkt, nationaal en internationaal hoor ik dezelfde geluiden.

Tabaksindustrie

De argumentatie van de vrije keuze hoor ik al jaren van de tabaksindustrie. En blijkbaar komt men ermee weg. Sigaretten, met 69 carcinogene ingrediënten per stuk, mogen vrij worden verkocht. 20 duizend doden per jaar in Nederland ten spijt.

Dat wil zeggen: elk uur gaan er twee mensen dood aan de gevolgen van roken. En wat doet de NVWA die waakt over onze volksgezondheid? Ik weet het niet, het is een vraag! De organisatie opereert niet bepaald perfect maar met de arrestatie van de twee chickvrienden hebben ze wel hun tanden laten zien – als een echte waakhond. Moeten bestuurders van de tabaksindustrie nu bang zijn om te worden opgepakt omdat zij de volksgezondheid in gevaar brengen door toepassing van giftige ingrediënten?

Accijnzen

Ik denk dat de kippenhouders hun lobby niet zó perfect op orde hebben. Ik denk dat het ei de schatkist niet zóveel oplevert qua accijnzen. Misschien verklaart dat veel. Misschien verklaart het ook dat het OM wat betreft de eieren er als de kippen bij is maar wel heel traag omgaat met onze aangifte tegen de 4 grootste tabaksfabrikanten in Nederland.

Ik cynisch? Wie is hier nou eigenlijk cynisch? Of staat de sigaret boven de wet?

Michel Rudolphie

Algemeen Directeur KWF Kankerbestrijding

Michel Rudolphie_311

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top