Coronaproof nascholen
Wij hopen u in tijdens deze masterclass fysiek te verwelkomen. Wanneer dat nog niet mogelijk is, dan zorgen wij voor een passende (digitale) oplossing of alternatieve datum.
Over deze masterclass
Complexiteitsdenken integreren in uw bestuurlijk handelen
De wereld was nog nooit zo verbonden en onderling afhankelijk als nu. De gezondheidszorg staat bekend als een uiterst complex systeem en staat in nauwe verbinding met andere complexe systemen, zoals de samenleving die constant verandert. Beslissingen nemen in een grotere context met onbekende en onzekere factoren voelt soms als besturen in de mist. De complexiteitswetenschap biedt inzicht in hoe u als bestuurder kunt handelen en beslissen in onzekerheid.
Goede zorg vereist kennis van complexiteitsdenken
Complexiteit gaat in essentie om de interactie tussen onderdelen (subsystemen) en tussen die onderdelen en de omgeving. Complexity Thinking helpt u om vraagstukken in het grotere geheel te zien en vanuit diverse perspectieven te bekijken.
Compacte en praktijkgerichte masterclass
Tijdens deze tweedaagse masterclass krijgt u een introductie op Complexity Thinking en antwoord op de vragen:
- Hoe kijkt u met een complexiteitsbril naar vraagstukken binnen en buiten de zorg?
- Wat is de betekenis van complexiteit bij samenwerken in netwerken?
- Wat zijn de benodigde kwaliteiten voor leiders van de toekomst?
- Hoe gebruikt u ethiek als theoretische reflectie op complexe problemen?
- Wat zijn de bouwstenen van een adaptieve organisatie?
Wilt u leren hoe u complexiteitsdenken toepast in uw bestuurlijk handelen?
Informatie
Datum
19 mei 2021 – 20 mei 2021
Locatie
De Werelt, Lunteren
Tarief
- Regulier tarief
- € 1999,-
Wat zijn de 3 belemmeringen voor adaptief leiderschap? Hoogleraar Rini van Solingen legt het uit in dit gratis mini-college.
Egge van der Poel
Floortje Scheepers
Freek Peters
Jan Kremer
Janske Hermens
Manon de Caluwé
Rini van Solingen
Bert Slagter
Peter Slagter
Voor wie?
Deze masterclass is ontwikkeld voor professionals in de zorg. Denk aan functies als:
- directeur, manager, afdelingshoofd
- lid raad van bestuur / toezicht
- business analist
- medisch specialist
- adviseur, projectleider
Ga aan de slag met:
- Een introductie op complexity thinking
- Complexiteit rondom de patiënt
- De benodigde kwaliteiten voor leiders van de toekomst / besturing en leiderschap in een complexe wereld
- Ethiek als theoretische reflectie op complexe problemen
- De betekenis van complexiteit bij samenwerken in netwerken
Inclusief overnachting
Deze tweedaagse masterclass is inclusief overnachting en maaltijden. De masterclass vindt plaats op 19 en 20 mei 2021 in Congrescentrum De Werelt te Lunteren.
Iets voor u?
Bent u ook op zoek naar handvatten om te handelen en beslissen in onzekerheid? Deze masterclass helpt u verder. Schrijf u in.
De beste kwaliteit
Wij organiseren deze masterclass in kleine setting (max. 30 personen). Zo bieden wij u genoeg interactie en persoonlijke aandacht. En zorgen wij voor de beste kwaliteit!
Gratis mini-college
Wat zijn de 3 belemmeringen voor adaptief leiderschap?
Hoogleraar Rini van Solingen legt het uit.
Programma
De wereld was nog nooit zo verbonden en onderling afhankelijk als nu. Het is een complex systeem, en bestaat uit talloze complexe systemen. In deze sessie zal Bert Slagter met u verkennen wat complexiteit is, en zeker ook wat het niet is. In complexiteit is er altijd fundamentele onzekerheid, je kunt er niet achter komen hoe het precies zit door er heel hard op te studeren. De complexiteitswetenschap biedt gelukkig inzicht in hoe je toch kunt handelen en beslissen in onzekerheid.
Onder leiding van complexiteitsexperts Bert Slagter en Peter Slagter leert u door de complexiteitsbril te kijken naar diverse vraagstukken. Tijdens deze workshop zult u aan de hand van een aantal cases verschillende aspecten van complexiteit leren kennen. We nemen daarbij niet alleen voorbeelden uit de zorg, omdat we juist ook van andere sectoren kunnen leren. Er is ruimte om uw eigen vraagstukken in te brengen en door te vragen en praten over de onderwerpen. Onderweg bouwt u inzicht op over hoe u Complexity Thinking concreet kunt toepassen op besluitvorming, organiseren en innoveren.
Menselijk gedrag is te complex, dynamisch en veranderlijk om volledig te kunnen doorgronden met logica en te vatten in modellen of kaders. Mensen zijn adaptieve complexe wezens die, als zij ontregelen, in verbinding met de ander tot herstel kunnen komen. Floortje Scheepers laat zien hoe ze in het UMC Utrecht verschillende perspectieven (of kennisbronnen) in de spreekkamer mixen. Met behulp van deze Blended Psychiatrie kan de data, de subjectieve betekenis, de context én de inzet van professionele interactie inzicht bieden op de mentale ontregeling.
De samenleving verandert snel en organisaties veranderen mee. Dynamiek en heftige ontwikkelingen betekenen snelle groei of forse transities voor bedrijven en instellingen. De onvoorspelbaarheid, het verandertempo en de complexiteit nemen toe. Als het echter gaat om het leiderschap en de besturing van organisaties, stammen veel structuren en gebruiken nog uit het oude, industriële tijdperk. De vraag is wat dit betekent voor hedendaagse organisaties en voor de manier waarop deze worden bestuurd en geleid. Nieuwe tijden vragen om nieuwe vormen van leiderschap. Freek Peters schetst het complexe speelveld, de veranderingen in de context van leiderschap en de benodigde kwaliteiten voor leiders van de toekomst.
Juist in deze dynamische tijden is het van belang om vanuit een brede blik waardegedreven afwegingen te maken. Bij patiënten met complexe problemen die het medisch domein overstijgen adviseert de RVS een proces van ‘Samen Begrijpen, Samen Proberen, Samen Reflecteren en Samen Leren’. Daarbij ligt de focus minder op uitkomsten en meer op het versterken van het netwerk rondom de patiënt. Het is dus belangrijk de context van de patiënt te nemen als vertrekpunt, maar hoe gaan we dit doen? Hoe kunnen we dit domeinoverstijgende samenspel stimuleren en evalueren?
Snelheid en wendbaarheid van organisaties is de expertise van Rini van Solingen. Hij gaat tijdens zijn presentatie in op de bouwstenen van een adaptieve organisatie.
- Het waarom, hoe en wat van snelheid en wendbaarheid
- Hoe ziet een integraal wendbare organisatie er uit?
- Wat is een wendbare cultuur en hoe creëer je die?
Morele problemen zijn bijna altijd complex: in elke concrete casus komen verschillende belangen, verschillende waarden, verschillende verwachtingen en perspectieven samen. Ethiek is de theoretische reflectie op die complexe problemen. Zij moet ons helpen om daarmee om te gaan, maar dat vereist dat zij op de eerste plaats die complexiteit erkent en daaraan recht doet. We zullen zien hoe de complexiteit van morele problemen zich weerspiegelt in een complexiteit van de ethiek. Om dat duidelijk te maken zal ik een schema van de vier belangrijkste typen van ethische theorie presenteren en stap voor stap uitwerken. Door de verschillende aspecten van die theorieën te verbinden met concrete casuïstiek kunnen we oefenen in een verantwoorde reflectie over morele vragen; dat wil zeggen: een reflectie die recht doet aan zoveel mogelijk aspecten van de onvermijdelijke morele complexiteit.
Veel actuele maatschappelijke vraagstukken vragen van ons dat wij de krachten bundelen. Dat daagt ons uit om ons met elkaar te verbinden rondom opgaven die wij delen met andere mensen en organisaties. Dat vraagt dat wij niet alleen nadenken over hoe met elkaar tot een goede samenwerking te komen, maar ook hoe die samenwerking van maatschappelijk nut kan zijn. Het aangaan van samenwerkingsrelaties zoals een alliantie, netwerk, keten of een strategisch partnership is niet eenvoudig. Er gelden andere regels en logica. En bij ingewikkelde opgaves moet je de krachten bundelen en het vraagstuk centraal zetten. Manon de Caluwé laat u met een complexiteitsbril naar samenwerken in netwerken kijken.
Vanuit de inzichten van de vorige blokken krijgt u praktische handvatten aangereikt om met Complexity Thinking aan de slag te gaan.
Bent u klaar voor
de masterclass Complexity Thinking?
Schrijf u snel en eenvoudig in.
Locatie
Congrescentrum De Werelt
Westhofflaan 2
6741 KH Lunteren
Eenmalige investering
Eerste 10 deelnemers: 1799,-- Regulier tarief: 1999,-
*inclusief overnachtingen en maaltijden
12 accreditatiepunten
Deze masterclass is geaccrediteerd voor 12 punten door Accreditatie Bureau Algemene Nascholing (ABAN).
Vragen?
Bel 030 – 638 36 38 of mail ons via aanmelder@bsl.nl
Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met dorien.dejong@bsl.nl