• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 9

 1. Peter Koopman

  Dit is een goed voorbeeld waarmee duidelijk wordt dat deze verzekeraars ook samen een eigen beleid volgen, dat afwijkt van de formeel verstrekte middelen ( Nza ) en wettelijk kader (burgers verplicht verzekerd ) en onderling afgesproken ! Marktwerking is slecht voor de burgers. Er is geen sprake van consumentenmacht ! De kosten AAN de zorg ( hoge salarissen bij zorgverzekeraars, veel personeel, onnodige reclamekosten ) zijn al veel te hoog en berusten verouderde inzichten. Het roer moet om, toch?

  • I. Kampers

   Helemaal mee eens

 2. Mauk van Heemstra InVerbindingZijn

  Het roer moet zeker om!

  Marktwerking in de zorg, zoals op de meeste maatschappelijke voorzieningen, heeft zijn tijd gehad, als het die al uit had moeten krijgen.

  Verzekeraars moeten terug naar coöperaties waarvan coöperatiehouders samen de risico’s dragen en kiezen wat zij willen dekken zonder winstoogmerk.

  • Jaap van den Heuvel

   Maar hoe doe je dat ‘in verbinding’?

  • Mauk van Heemstra InVerbindingZijn

   Cooperaties zijn ultieme verbinding, namelijk met elkaar voor elkaar. Zorgverzekeringen zijn los daarvan commercieel geworden met een centralistische politieke taak die nog paste bij ‘verzorgingsstaat’, maar daarna ook nog geloof in marktwerking: het geloof in die tijd hebben wij gehad.

 3. E.M. van der Horst

  Al heel lang geleden ( in 1997) werden de zorkantoren geïntroduceerd. Uniek en ook bijzonder was dat in in de eerste periode een zorgkantoor haar inkoopbeleid en ook verantwoording van de bestede middelen moest voorleggen aan een regionale Raad svan advies. In deze waren cliënten, zorgaanbieders en gemeenten vertegenwoordigd. Het waren mooie en inhoudelijke gesprekken. Ik was zelf destijds manager van verschillende zorgkantoren en vond het – eerlijk gezegd – best wel spannend om dit zo te doen. Nu ruim van 25 jaar later gaat het niet meer over de zorg en is de bedoeling van de zorgkantoren heel ver weg en bijna vergeten. Het gaat over regels en beheersing. Ik begrijp de leden van Actiz heel goed.
  Dick Veluwenkamp, toezichthouder van een onderenzorg instelling en voorzitter Raad van Bestuur Arkin

 4. mvangeel@oikonim.nl

  De cao die in de VVT door werkgevers en werknemers is afgesloten, verhoogd de lonen daar in de komende jaren met gemiddeld ruim 10 % . Dat weten we allemaal!! Hierbij hebben de werkgevers en werknemers in de VVT een groot risico genomen dat dit niet totaal gecompenseerd wordt . Dit omdat de overheid eenvoudigweg niet alleen gelden voor de zorg uitgeeft, dien je hier ook naar andere collectieve uitgaven van de overheid te kijken. Doe je dat niet dan gaat dat ten koste van vele andere dringend noodzakelijk overheidsuitgaven als bijvoorbeeld onderwijs , veiligheid en defensie .Ik pleit ervoor dat de VVT maatschappelijk meedenkt en verder ook hand in eigen boezem steekt door aan een andere financiering van de uitgaven van de WLZ te denken Daarbij kunnen we starten met duidelijk te maken welke burgers hier premies betalen en wie daar de komende jaren mee geholpen worden en welke veranderingen van belang zijn .

  • I. Kampers

   Als je in de zorg werkt kom je er achter wat je moet dien voor je salaris. Dat is niet de volledige reden van de kosten. Kijk naar de leerkrachten. Die worden continu gesteund en verdienen goud en nog niet genoeg. De zorg loopt ver achter in loon. De bestuurders moeten ze ook eens naar kijken van zorgverzekeraars.

 5. I. Kampers

  Inderdaad de bestuursleden van alle zorgverzekeraars verdienen miljoenen
  De overheid heeft toen ooit gezegd dat iedereen hetzelfde gaat betalen en het nooit duurder zou worden
  Het is een graaicultuur geworden
  Hierdoor wordt de zorg ook duurder en de mensen die nu zorg nodig hebben worden gestraft. Laten we zorgen dat de kwaliteit blijft. Blijf van de zorg af. Personeel trekt t niet meer langer. Je kan ze niet verder uitbuiten.