Minder Nederlanders dan vorig jaar lijken te veranderen van zorgverzekeraar. Dat blijkt uit een enquête, meldden onderzoeksinstituut Nivel en de verzekeraars VGZ en Univé vrijdag. De uitkomst is opvallend omdat vergelijkingssites eerder juist aangaven dat in 2013 een recordaantal mensen zou overstappen en dat het aantal aanvullend verzekerden fors zou afnemen.
De twee zorgverzekeraars zijn samen goed voor 4 miljoen klanten. Hun prognose is dat dit jaar 5,5 procent een overstap maakt; vorig jaar was dat 7,2 procent. Naar verwachting zullen dit jaar ongeveer een miljoen mensen van zorgverzekeraar veranderen. Bijna één op de drie maakt die keuze traditioneel pas in de periode tussen kerst en oud en nieuw. Het onderzoek is volgens de twee verzekeraars dan ook een belangrijke graadmeter voor het uiteindelijke landelijke overstappercentage.
Aanvullende verzekering
Het aantal mensen met een aanvullende verzekering neemt licht af (1,1 procent). Koos in 2012 bij VGZ nog 82,9 procent voor een aanvullend pakket, nu is dat 81,8 procent. “Wij zien dat de verzekerden die vorig jaar kozen voor een verhoogd eigen risico, dit nu juist verlagen”, aldus Conrad Rombout van Univé. “Mensen winnen informatie in, wegen af en kiezen bewust voor een zorgverzekering die bij hun persoonlijke situatie past.” (ANP)