Klachten als gevolg van hartfalen worden door artsen vaak ten onrechte toegeschreven aan COPD, diabetes, hoge bloeddruk of overgewicht. De aandoening wordt daarom vaak te laat herkend. De Hartstichting wil daarom mensen met een verhoogd risico proactief informeren over de symptomen van hartfalen.
In het kader hiervan roept de Hartstichting zorgverleners, andere gezondheidsfondsen en gezondheidswebsites op om de informatievoorziening voor mensen met een verhoogd risico op hartfalen te verbeteren, zodat de klachten eerder worden herkend en erger leed voorkomen kan worden.
Hartfalen betekent dat het hart niet in staat is voldoende bloed door het lichaam te pompen. Tot de vaste symptomen behoren vermoeidheid, kortademigheid, verminderde energie en moeite met herstellen na inspanning. Omdat deze symptomen ook voorkomen bij diabetes of COPD worden ze vaak niet herkend als een signaal van hartfalen, constateert de Hartstichting.
Noordzakelijk
Cardioloog Rudolf de Boer, voorzitter van de Hartfalen werkgroep van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie, ziet steeds vaker patiënten met hartfalen, waarbij de klachten in eerste instantie toegeschreven worden aan COPD, diabetes, hoge bloeddruk of overgewicht. “Na onderzoek blijkt dan dat de klachten worden veroorzaakt doordat het hart niet goed meer pompt”, aldus De Boer. “Daarin schuilt ook het gevaar: hartfalen wordt dan niet of pas in een laat stadium herkend. Het gevolg is dat de pompwerking niet alleen harder achteruitgaat maar ook de kwaliteit van leven afneemt. Om hartfalen eerder te herkennen is betere voorlichting dus echt noodzakelijk.”
Omvang
Naar schatting leven er bijna 142.000 mensen met hartfalen in Nederland. Zestig procent van hen is vrouw, 40 procent is man en 88 procent is ouder dan 65 jaar. Vooral mensen van 60 jaar en ouder moeten daarom alert zijn op hartfalen. Jaarlijks krijgen 26.500 mensen voor het eerst de diagnose hartfalen. Ook worden er jaarlijks 29.000 mensen opgenomen in het ziekenhuis met hartfalen. Dit aantal is nagenoeg gelijk voor mannen en vrouwen: ieder zo’n 14.500 opnamen.