Het vak chirurgie gaat de komende jaren exponentieel snel veranderen. Er komen bijvoorbeeld zo veel gegevens beschikbaar dat chirurgen moeten samenwerken met data-engineers om die data inzichtelijk te maken. Dat zegt hoogleraar chirurgie onderwijs aan het Radboudumc Harry van Goor na het bijwonen van het Exponential Medicine Congres in San Diego.
Van Goor signaleert een aantal belangrijke veranderingen in de chirurgie. Zo verdwijnen ziektes waar vroeger voor geopereerd moest worden, wordt het technisch allemaal kleiner en nauwkeuriger en is er dé grote vooruitgang van het organen printen. “Daardoor komt het hele systeem van orgaantransplantatie op de kop te staan.”
Gelijkwaardig
Bovendien wordt het gesprek in de spreekkamer tussen chirurg en patiënt anders. “Veel meer vanuit het oogpunt van de patiënt. Die wordt een gelijkwaardige partner. De chirurg verzamelt en analyseert gegevens en praat daar op een evenwichtige manier over met de patiënt.”
En juist in dat verzamelen en analyseren van gegevens zit hem de crux. “Er zijn bijvoorbeeld resultaten van wetenschappelijk onderzoek, en er is informatie die de patiënt of zijn omgeving zelf aanlevert. We moeten ons verdiepen in de vraag hoe we omgaan met al die verschillende data. Kunnen we dat zelf? Of hebben we de hulp nodig van iemand die dat voor ons in brokken verdeelt? Een data-engineer zie ik zoiets heel goed doen.”
Bekijk hier het hele interview met Harry van Goor:
—
Op 11 december 2014 organiseert Skipr voorafgaand aan het Skipr 99 event een masterclass disruptive innovatie & e-health. De basis voor de masterclass is de door de Nederlandse delegatie opgehaalde informatie op het Exponential Medicine congres (voorheen Futuremed) in San Diego. U kunt hierbij aanwezig zijn. Meld u vandaag nog aan >>>