Het eigen risico in de zorgverzekering levert maar weinig op. Door het eigen risico zouden verzekerden minder snel naar de dokter stappen, maar dit geldt niet voor chronisch zieken en ouderen. Zij geven zoveel uit aan zorg dat ze sowieso meer dan het eigen risico kwijt zijn.
Koppelen aan leeftijd
Dat staat in een terugblik op de nieuwe zorgverzekering van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ), die vrijdag is verschenen. Sinds 2008 geldt er een eigen risico, die dit jaar op 155 euro lag. Om ook een rem op de zorguitgaven van zieken en ouderen te zetten, zou het eigen risico pas vanaf een bepaald bedrag aan zorgkosten kunnen beginnen, afhankelijk van de leeftijd, suggereren de onderzoekers die de zorgverzekering evalueerden.
Graadmeter
Maar minister Ab Klink van VWS ziet niets in het plan. Wat hem betreft is leeftijd geen graadmeter voor zorgkosten. Bovendien geldt het eigen risico voor iedereen, wat ruim 1,45 miljard euro bespaart.
Verlaging zorgpremie
De onderzoekers vinden het daarnaast een goed idee om de zorgpremie te verlagen. Dat zou veel wanbetalers en onverzekerden schelen. Ook daar is Klink niet voor in. Door betaling van een premie aan hun zorgverzekeraar realiseert een verzekerde dat de zorg niet gratis is. Voor mensen die te veel kwijt zijn aan de zorgpremie is er altijd nog de zorgtoeslag.
‘Straf op ziek zijn’
Op het eigen risico en de zorgpremie leeft kritiek in de Tweede Kamer, vooral bij de oppositie, maar ook bij regeringspartij PvdA. De PvdA vindt dat er met de zorgpremie geld onnodig wordt rondgepompt. De SP noemt het eigen risico een straf op ziek zijn. (ANP)