• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 1

  1. René van Slooten

    Het probleem bij VWS – net als bij alle andere ministeries- is dat topambtenaren tegenwoordig ‘job hoppers’ zijn uit de stal van de Algemene Bestuursdienst (ABD). Zulke ‘managers’ wisselen iedere paar jaar van functie en inhoudelijke kennis van hun beleidsterrein is niet meer vereist. Sedert het begin van de coronacrisis zijn bij VWS en de Inspectie Gezondheid en Jeugd minstens vijf topambtenaren vertrokken en/of vervangen door andere ABD’ers, afkomstig van andere ministeries, allemaal zonder ervaring in de zorg. En bij de bewindslieden op VWS is het al even onrustig, dankzij het overhaaste vertrek van minister Bruins in maart, de tijdelijke aanstelling van minister Van Rijn, de overkomst van minister Van Ark (van SZW) en het voortdurend schuiven met taken en verantwoordelijkheden.
    We beleven de ernstigste crisis ooit in de gezondheidszorg, maar het verantwoordelijke ministerie blijkt een stuurloos schip in de storm met een incompetente bemensing op de brug.
    Als de coronacrisis leidt tot het opdoeken van de ABD en een terugkeer naar het oude systeem met ervaren en vakbekwame topambtenaren, zal dat alsnog een zegen zijn voor het land.