Het eigen risico in de zorg stijgt waarschijnlijk van 220 euro naar 350 euro. Dat is, althans volgens bronnen op het Binnenhof, een van de uitkomsten van de uitwerking van het eind vorige maand gesloten akkoord over de begroting voor volgend jaar. Mensen met een lager inkomen zullen wel via een andere weg worden gecompenseerd.
Wilna Wind, directeur van patiëntenkoepel NPCF, noemt de stijging ,,pittig’’, maar geen donderslag bij heldere hemel. Ze hoopt dat de huisarts niet wordt meegenomen in het eigen risico. Dat is momenteel niet het geval, een bezoek kost de patiënt dus niets. ,,Als je die daar wel in opneemt, zullen zeker mensen met lage inkomens minder snel langsgaan. Je krijgt uitstelgedrag en dat kan uiteindelijk tot extra kosten leiden. De huisarts is bij uitstek iemand die doorverwijst naar de juiste zorg of zegt dat je het nog even kan aankijken”, vertelt Wind.
Eigen risico
Iedereen boven de 18 jaar heeft een verplicht eigen risico bij zijn of haar zorgverzekering. Dat wil zeggen dat het eerste deel van de ontvangen zorg zelf wordt betaald. Niet alle zorg valt overigens onder het verplichte eigen risico. Huisartsbezoek, verloskundige zorg en kraamzorg, borstkankeronderzoek en de griepprik voor risicogroepen vallen (op dit moment) allemaal onder de basisverzekering.
Bij sommige zorgverzekeraars is het mogelijk om het eigen risico te verhogen, de maandelijkse premie is dan lager. Dit is bijvoorbeeld aantrekkelijk voor met name jonge mensen, die nauwelijks ziek zijn. (ANP)