De ziekenhuizen met de beste specialisten zijn bekend. Het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en Utrecht heeft de beste specialisten op het gebied van cardiochirurgie en cardiologie. De beste geriatrisch specialisten zijn te vinden in het Havenziekenhuis in Rotterdam. Voor oncologie moet de patiënt zich wenden tot het Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam. Dat blijkt uit onderzoek van Elsevier en onderzoeker en beleidsadviseur Peter Lagendijk.
Wisselingen in rangorde
Het Antonius Ziekenhuis houdt zijn eerste plaats op het gebied van cardiochirurgie en cardiologie ten opzichte van 2008. Ook het Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis prolongeert zijn status op het specialisme oncologie. Vorig jaar scoorde het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam nog het best op geriatrie en stond het Havenziekenhuis derde. Nu is het Rotterdamse ziekenhuis duidelijk koploper met 86 procent van de ondervraagden die de specialisten als ‘goed’ waarderen. Een opvallende daler is het Ziekenhuis Bernhoven in Oss. De urologie specialisten zijn goed voor een achtste plaats tegenover een eerste plaats in 2008. Hier staat het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam nu aan de top.
Onderzoeksmethode
Medisch specialisten, huisartsen, het hoger verpleegkader en gespecialiseerde verpleegkundigen, managers en bestuurders van ziekenhuizen hebben de enquête ingevuld. De respondenten, 4.441 in totaal, hebben aangegeven welke maatschappen in aanmerking komen voor een ‘compliment’. Zij konden maximaal vier ziekenhuizen, inclusief het eigen ziekenhuis, beoordelen. In totaal zijn 28 specialismen beoordeeld, waarvan er twaalf ook regionaal zijn vergeleken.
Commotie over ranking
De beoordeling van de specialismen is onderdeel van het onderzoek ‘De beste ziekenhuizen’. Dit onderzoek komt later dit jaar uit. De jaarlijkse ziekenhuiskeuring is omstreden, omdat de Nederlandse MarktOnderzoekAssociatie (MOA) ernstige gebreken constateerde in het onderzoek. Het onderzoek zou subjectief, beïnvloedbaar en niet representatief zijn. Verschillende ziekenhuizen werken daarom niet langer mee aan het onderzoek. Lagendijk meent zelf dat er op basis van zijn enquête geen ranglijst opgesteld kan worden. Hij legt de verantwoordelijkheid voor de samenstelling van de ranglijst bij Elsevier. Lagendijk heeft het onderzoek ontworpen en begeleid, Elsevier is verantwoordelijk voor de interpretatie.
Beoordelingen
Bekijk de volledige ranglijsten:
Landelijke Top 10 – 2009
Landelijke Top 10 – 2008
Ranglijst kindergeneeskunde
Ranglijst kno-heelkunde
Ranglijst longziekten
Ranglijst neurologie
Ranglijst oogheelkunde
Ranglijst urologie