De gehandicaptenzorg ontwikkelt alternatieven voor de huidige kwaliteitsmeting in het kader van het programma Zichtbare Zorg. Dat blijkt uit een interview met hoogleraar Hans Reinders in het magazine Klik.
De gehandicaptenzorg is ontevreden over de huidige kwaliteitsmeting die de overheid van de instellingen in de gezondheidszorg eist. De wettelijk verplichte kwaliteitsmeting kost organisaties veel tijd en geld, en levert niks op. Instellingen die weigeren mee te doen worden gekort op het budget.
Overheadkosten
“Zorginstellingen zijn wettelijk verplicht om te laten zien welke kwaliteit ze aan hun cliënten leveren. Hoe ze dat doen, mogen ze niet zelf beslissen,” zegt Reinders, die als hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam kwaliteitscontrole in de gehandicaptenzorg onderzoekt, in het septembernummer van Klik. “In december 2010 hebben de gehandicaptenzorginstellingen gezegd: ‘Dit is niet wat we nodig hebben. Het kost veel tijd en geld, al die cliënten moeten worden geïnterviewd, en dat moeten we zelf betalen. Terwijl we de uitkomsten binnenshuis allang weten, en het ons niet helpt om de zorg beter te maken. Per instelling kost de huidige kwaliteitscontrole enkele tienduizenden euro’s per jaar. Dat moet van het overheadbudget af. ”
Alternatieven
Volgens Reinders zijn er verschillende alternatieven in ontwikkeling. “Aan de Vrije Universiteit in Amsterdam hebben we de stichting ‘Beelden van kwaliteit’ opgericht”, licht Reinders één van deze alternatieven toe. “In plaats van interviews afnemen, formulieren invullen en tellen, gaan we bij instellingen op bezoek, daar maken we observatieverslagen van. ” De belangrijkste maatstaf bij deze kwaliteitsbeoordeling is bejegening. “ Luisteren begeleiders wanneer cliënten initiatieven nemen, doen ze daar iets mee?”, licht Reinders dit uitgangspunt toe.
Verbetering
Door het concrete karakter van de verslaglegging is het observatieverslag volgens Reinders een prima manier om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. “ Vaak zijn de teamleden er na de eerste lezing al mee aan de slag gegaan, ook het gesprek met het panel biedt concrete aanknopingspunten voor verbetering”, stelt Reinders.