De overkoepelende organisatie van de geestelijke gezondheidszorg pleit voor meer “aangepaste woonplekken met toezicht en begeleiding”.
Goede ervaringen
Op zulke plekken zouden hulpverleners uit de geestelijke gezondheidszorg, die mensen helpen met hun mentale problemen, samenwerken met bijvoorbeeld verslavingszorg. Volgens de Nederlandse ggz zijn er goede ervaringen met zulke plekken in Amsterdam, Den Bosch, Hilversum en Heiloo, maar vallen honderden mensen verspreid door het land buiten de boot.
Den Dolder
De organisatie verwijst onder meer naar de Utrechtse plaats Den Dolder, waar vorige maand een vrouw van 76 werd doodgestoken door een patiënt van ggz-instelling Fivoor. Afgelopen weekeinde werd een 11-jarig meisje in Nieuwegein doodgestoken. Volgens onbevestigde berichten werd die verdachte bij dezelfde instelling behandeld. Buren gaven aan dat ze al vaak over zijn gedrag hadden geklaagd. (ANP)
het is heel goed dat de GGZ van zich laat horen. In het gezamenlijk beleidsdocument Mentaal Gezonder heb ik tevergeefs gezocht naar welke taak de GGZ voor zich ziet in haar beveiligende taak naar de samenleving. De dramatische voorbeelden hierboven genoemd vragen om meer zeker als ik de reactie van de politie lees.
Het kan toch niet zo zijn dat er inmiddels 150.000 meldingen zijn van overlast bij de politie met rond de 10.000 die een harde kern vormen.
Welke prioriteit zien de opstellers om ons land veiliger te maken door beter te zorgen voor ernstige zieke mensen die een gevaar voor zich en/of voor andere kunnen zijn. Ik zie al 10 jaar veel ellende met wanhopige familieleden en bestuurders die niet kunnen, willen of mogen doorpakken. Uitsluiten is niet mogelijk maar veel is te voorkomen.
“ Onderdak, toezicht en begeleiding” is te mager geformuleerd. Zoals palliatieve behandeling ook BEHANDELiNG genoemd behoort te worden is voor deze groep ook “behandeling” geïndiceerd, toch? Ik begrijp niet waarom de NL GGZ een dergelijke vage reactie schrijft! En het overigens ook eens met onderstaande reactie van APJ Hoppener!