Dat blijkt uit de ‘Meldactie Toegankelijke zorg’ van Zorgbelang Groningen. Daaruit blijkt ook dat tien procent zegt de zorg (premies, eigen bijdragen) niet te kunnen betalen. Daarbij gaat het met name om de tandarts.
De meldactie ging over vier aspecten van toegankelijkheid: de beschikbaarheid, betaalbaarheid, begrijpelijkheid en bereikbaarheid van zorg. Inwoners konden hun ervaringen hiermee delen via een online vragenlijst en via koffiemomenten in dorps- en buurthuizen.
Zorgbelang Groningen ging – in samenwerking met Groninger Dorpen. In totaal deelden bijna 270 inwoners hun ervaringen: 146 via de online vragenlijst en ruim 120 in de dorps- en buurthuizen.
Wachten heeft volgens de inwoners gevolgen: verergering van klachten, verlies van zelfstandigheid, een groter beroep op naasten. Maar ook stress en het mijden van zorg worden genoemd. Daarnaast ervaren deelnemers zorgongelijkheid: je krijgt niet de zorg die je nodig hebt als je niet mondig, taal- of digitaal vaardig genoeg bent, niet genoeg geld of geen netwerk of vervoer hebt.
De kop en de inhoud van dit artikel schetsen een onjuist beeld. Meer dan de helft van de inwoners van de provincie geeft aan dat ze lang moeten wachten op een afspraak/behandeling en 10 procent kan het niet betalen zo wordt in het artikel gesteld. Maar verderop blijkt het over 270 respondenten te gaan die uit het bestand van Zorgbelang en lokale buurthuizen komen. Geen fijne uitkomst voor die groep maar ook niet representatief voor een hele provincie en deze indruk wordt wel gewekt.