Belangennetwerk KansPlus en de zorgkantoren van zorgverzekeraar Menzis gaan er scherp op toezien dat zorgaanbieders geen extra geld in rekening brengen voor zorg waar cliënten uit hoofde van de AWBZ recht op hebben.
Medisch geïndiceerd
Uit de NZa-rapportage “Extra betalingen in AWBZ-instellingen” van januari 2011 blijkt volgens KansPlus en Menzis dat sommige zorginstellingen voor verstandelijk gehandicapten regelmatig betalingen aan cliënten vragen voor zaken die onder de AWBZ vallen. Het gaat dan bijvoorbeeld om kosten voor een pedicure terwijl deze medisch geïndiceerd is of kosten voor het wassen van het haar van een cliënt, terwijl deze dit zelf niet kan.
Onterecht
Menzis Zorgkantoren en het belangennetwerk verstandelijk gehandicapten KansPlus keuren dit beleid af. Feitelijk gaat het hier over onterechte bijdragen voor diensten die al door de belastingbetaler via de AWBZ worden vergoed. Directeur Jo Terlouw van KansPlus pleit voor meer duidelijkheid over het eigen betalingenbeleid. Aanbieders zouden hier wat betreft Terlouw heldere afspraken over moeten maken met de cliëntenraden.
Intensief
“Cliëntenraden dienen ten alle tijden tijdig en intensief betrokken te worden bij het opstellen en het vaststellen van het beleid rond eigen betalingen binnen de zorginstellingen voor verstandelijk gehandicapten”, vindt ook Hans Springer, manager Inkoop Langdurige Zorg bij Menzis. Menzis wil ook dat aanbieders diensten of producten waarvoor aanvullend moet worden betaald op hun website publiceren.
Onenigheid
In geval van onenigheid over eigen betalingen wil KansPlus een bemiddelende rol spelen. Als er geen overeenstemming wordt bereikt speelt KansPlus de kwestie door naar een van de Menzis Zorgkantoren. De Tweede Kamer bespreekt de kwestie van de vrijwillige bewonersbijdragen op woensdag 23 maart met staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten.