De Klebsiellabacterie is meestal een onschuldige bacterie die in de mond, darmen en op de huid voorkomt. De multiresistente KlebsiellaOxa-48 variant, die in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam is aangetroffen, is echter gevaarlijk omdat die vrijwel alle antibiotica kan afbreken en daardoor moeilijk te behandelen is. De bacterie dankt zijn naam aan de Duits-Zwitserse microbioloog Theodor Albrecht Edwin Klebs (1834 – 1913).
Klebsiella Oxa-48
De bacterie kan overgedragen worden door direct contact via de handen. Ziekenhuizen vormen daarom een infectierisico. De bacterie kan zich daar redelijk makkelijk verspreiden. Iedereen kan de bacterie bij zich dragen, vooral in de darmen, maar de meeste mensen worden er niet ziek van. Met name kinderen en mensen met een verlaagde weerstand zijn er gevoelig voor. Vooral mensen op intensivecareafdelingen van ziekenhuizen, mensen die antibiotica gebruiken en mensen met chronische longziekten lopen relatief meer risico. Het is lastig in te schatten hoe groot de kans is dat iemand overlijdt aan de bacterie, omdat de patiënten vaak meerdere ziektes of infecties hebben.
Ziekteverschijnselen
De bacterie kan infecties veroorzaken zoals longontsteking, wond- en bloedinfecties. Behandeling is nauwelijks mogelijk omdat de bacterie vrijwel alle soorten antibiotica kan afbreken.
Voorkomen in ziekenhuizen
Een goede hygiëne verkleint de kans op besmetting. Zorginstellingen schrijven voor dat patiënten en medewerkers regelmatig hun handen wassen, want dat is de grootste bron van besmetting. Mocht dat toch gebeuren, dan moet die patiënt apart van anderen verzorgd worden en krijgt hij of zij een speciaal soort antibiotica. (ANP)