Artsenorganisatie KNMG heeft donderdag in overleg met minister Schippers van Volksgezondheid gepleit voor inperking van de mogelijkheden voor euthanasie bij dementerenden. De KNMG vindt dat patiënten een eerdere wilsverklaring verbaal of non-verbaal moeten kunnen bevestigen.
Bij het overleg was ook oud-minister Els Borst aanwezig, opsteller van de oorspronkelijke Euthanasiewet. Borst is het niet eens met de opvattingen van de KNMG en stelt dat de wet ook bedoeld is voor patiënten met een wilsverklaring. Ze noemde de interpretatie van de KNMG eerder ’teleurstellend’ en vindt dat een beroepsgroep niet zomaar een eigen interpretatie van de wet kunnen kiezen.
Herbevestigen
In 2012 scherpte de artsenorganisatie haar eigen normen al eens aan, zodat deze inmiddels conservatiever zijn dan de wet zelf. De KNMG zegt te willen voorkomen dat patiënten die niet meer kunnen communiceren ongewild euthanasie krijgen. “Wij vinden dat de patiënt zijn verzoek zelf moet kunnen herbevestigen”, aldus een KNMG-woordvoerster in de Volkskrant. “Dat mag verbaal of non-verbaal. Het hoeft niet in volzinnen.”
Leidend
Ouderenorganisatie ANBO vindt net als Borst dat de wilsverklaring te allen tijde leidend moet. “Natuurlijk moet een wilsverklaring waar kan op tijd besproken worden”, zegt directeur Liane den Haan. “Maar zodra de patiënt luid en duidelijk heeft aangegeven te willen sterven bij bepaalde gezondheidsproblemen, zoals bijvoorbeeld bij dementie, dan moet de wens van de patiënt ingewilligd worden.”
Kritische dokters
Uit recent onderzoek van ANBO is gebleken dat bijna 91 procent van ruim 10 duizend ondervraagden vindt dat een arts aan de wens van een dementerende patiënt moet voldoen, ook al kan deze zijn schriftelijke euthanasieverklaring bij de arts niet meer herhalen. Een deel van de KNMG-achterban schaart zich achter Borst en ANBO. Volgens deze kritische dokters kijkt de KNMG met haar juridische benadering weg van het lijden van dementerenden.