• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 3

 1. Koos Dirkse

  Op de ‘patronen van vroeger’ behoeft men zeker niet neer te kijken, integendeel! Ondanks alle moderne middelen, de horde aan managers en consultants en tot de tanden toe gewapende zorgverzekeraars, stonden de ziekenhuizen vroeger er vele malen beter voor dan nu! Alles werd door het ziekenfonds of zorgverzekeraar betaald, er waren geen wachtlijsten en het personeel was uiterst tevreden!

 2. thissen

  Met verhalen over ‘vroeger was alles beter’ (Met alle respect voor Dirkse) schieten wij niks op. De hoofdlijn van het KPMG-verhaal (ziekenhuizen moeten niet op de zelfde voet doorgaan) klopt. Kern van de kwestie ligt denk ik niet hoofdzakelijk bij gebrek aan digitalisering. Maar bij het gegeven dat 40% van de huidige zorg die in het ziekenhuis wordt verleend daar eigenlijk niet thuis hoort (zorg op de verkeerde plek) . Het kan veel goedkoper (en patiëntvriendelijker) buiten het ziekenhuis. Dat dit nog niet plaats vindt heeft te maken met financiering (omzetverlies) van ziekenhuizen en belangen van medisch specialisten. Oplossingen zijn er wel (voor ziekenhuizen + specialisten) maar dat vereist lange termijn (financieel) beleid van verzekeraars en overheid gezamenlijk. Sinds het wegvallen van minister Bruins is het ziekenhuisbeleid al twee jaar stil komen te liggen. Het is dus wachten op een nieuw kabinet. In 2022 komt het ziekenhuis beleid weer op gang. Tot die tijd gebeurt er weinig en ook niet op gebied van digitalisering. Hoe nodig ook.

 3. Frank Conijn

  “Algemene ziekenhuizen lopen door deze ontwikkelingen het risico om in 2030 zo’n 30 tot 55 procent minder patiënten te behandelen”?
  .
  Dat zou heel mooi zijn, want dat betekent dat de ziekenhuiszorg veel kosteneffectiever wordt. Uitgaande van gelijkblijvende patiënttevredenheid kan iedereen dat goed gebruiken. Maar ik vind het heel moeilijk te geloven. De zorgkosten stijgen exponentieel met de leeftijd, en de vergrijzing is nog lang niet op zijn hoogtepunt.