Bijna twintig procent van de mantelzorgers voor dementiepatiënten is ernstig overbelast. Niet alleen hun eigen gezondheid loopt hierdoor risico, maar ook die van de patiënt. Dat blijkt uit onderzoek van het NIVEL, het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg, in samenwerking met Alzheimer Nederland.
Punt gezondheidsrisico’s overschreden
Gea Broekema, algemeen directeur van Alzheimer Nederland: “Uit het onderzoek blijkt dat mensen ondanks de problemen toch uit liefde en genegenheid de zorg op zich nemen. Maar dit pakt vaak slecht uit. Mensen blijven voor hun geliefde zorgen, ook als het punt bereikt wordt dat dit gezondheidsrisico’s oplevert. Ook voor de patiënt, als de mantelzorger door de overbelasting de zorg niet meer goed kan uitvoeren.”
Veel dementerenden wonen thuis
Achttien procent van de mantelzorgers is overbelast en 64 procent is matig belast door de zorg voor dementiepatiënten. Omdat tweederde van de 230.000 dementiepatiënten thuis woont, wordt een groot beroep gedaan op mensen in de directe omgeving.
Gedrags- en stemmingsproblemen
“De situatie van mantelzorgers is de afgelopen jaren niet verbeterd. Belasting en problemen van mantelzorgers waren in 2008 nauwelijks veranderd ten opzichte van een peiling uit 2006”, aldus Alzheimer Nederland. Mantelzorgers hebben vooral last van gedrags- en stemmingsproblemen van de patiënt, zoals boosheid, achterdocht, tegendraads zijn, ontremming en lusteloosheid. De patiënten hebben veelal weerstand tegen opname, waardoor de zorg continue nodig is. Mantelzorgers zeggen vooral behoefte te hebben aan meer informatie, advies en professionele ondersteuning.
Het onderzoek is uitgevoerd onder 1526 mantelzorgers. (ANP)