Het MC Leeuwarden (MCL) beraadt zich op juridische stappen tegen het besluit van ministerie van VWS om het ziekenhuis geen vergunning te verlenen om percutane hartklepvervanging uit te voeren. Daarmee dupeert het ministerie het patiënten in Noord-Nederland, stelt het ziekenhuis. Dit meldt Zorgvisie.
Vergunningen percutane hartklepvervanging
Het ziekenhuis in Leeuwarden is een van de tien ziekenhuizen die geen vergunning van het ministerie van VWS hebben gekregen voor het uitvoeren van de hartklepvervanging via de liesslagader, oksel, halsader of ribben (percutaan). Volgens dit besluit moet het hartcentrum van MCL per 1 augustus stoppen met de het uitvoeren van percutane hartklepvervangingen.
Patiënten in Noord-Nederland
“Qua sterftecijfer behoort het hartcentrum van het MCL landelijk tot de drie beste klinieken die de hartklepvervanging via de lies uitvoeren”, aldus de woordvoerder van het ziekenhuis, zo meldt Zorgvisie. “We vinden het belangrijk dat de ingreep ook in het noorden van het land wordt uitgevoerd. Het gaat veelal om kwetsbare patiënten die een klassieke openhartoperatie niet (meer) aan kunnen. Het MCL heeft bovendien in het noorden van Nederland een groot adherentiegebied van drie miljoen mensen. Ook patiënten uit de omgeving van Zwolle en Groningen worden nu in het MCL door middel van deze methode geopereerd. Dit besluit gaat ten koste van de patiënten in Noord-Nederland, dus we gaan nu kijken hoe het is aan te vechten.”
Ervaring met in greep
Regionale spreiding heeft geen rol gespeeld bij de toetsing, laat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) weten. Het gaat hier om ingrepen waarbij geen spoed vereist is. Bij dit soort ingrepen is kwaliteit belangrijker dan bereikbaarheid, volgens een inspectie-woordvoerder. Jaarlijks worden zo’n zeshonderd ingrepen uitgevoerd. VWS heeft in samenspraak met de beroepsgroep besloten dat de inspectie vijf centra zou selecteren om voldoende ervaring met de ingreep op te bouwen.
Vijf beste centra
Vijftien hartchirurgische centra hadden een tijdelijke vergunning voor de ingreep aangevraagd. De IGZ heeft deze ziekenhuizen onderzocht op kwaliteit. Vier daarvan bleken geen of minimale ervaring te hebben opgedaan. De IGZ bezocht de overige elf centra en maakte een rangschikking op basis van kwaliteitskenmerken. De vijf centra die het best voldeden aan essentiële voorwaarden voor het leveren van kwalitatief verantwoorde zorg, kregen de voorlopige vergunning. Dit zijn het LUMC te Leiden, het Antonius ziekenhuis te Nieuwegein, het AMC te Amsterdam, het MUMC te Maastricht en het Amphia ziekenhuis te Breda.