• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 4

 1. Peter Koopman

  Op zich is passendheid in de zorgverlening vanzelfsprekend, maar de koppeling met de bekostiging ervan roept vragen op. Passend op het individu ( mensen zijn uniek ), passend bij de waarden en normen van het individu, familie, regio ( cultuur ) en van de hulpverlener ( beroepscultuur en actueel peil wetenschap ) zal basis in de individuele professionele hulpverlening blijven, toch? Natuurlijk zijn ook zakelijke kwesties aan de orde als toegankelijkheid, beschikbaarheid en betaalbaarheid. Maar omdat “zorg” een containerbegrip is, lijkt de politieke term “passende zorg” niet geschikt om duidelijke afspraken te maken. Basis van individuele zorgverlening is het vertrouwen van de hulp/zorgvrager in de deskundigheid van de verpleegkundige, verzorgende, arts of paramedicus die IN deze betrokken zijn of worden. Of gaat het om bezuiniging?

 2. sara vriezen

  Er kan wel effectiever worden gewerkt door te kijken wat wel en niet werkt. Bijv. het registreren van basisindicatoren vanuit Kwaliteitskader. Wat levert dit daadwerkelijk op? Zelfsturende teams of aansturing vanuit een of meerdere lagen management? Bewonersbesprekingen? Multidisciplinaire overleggen? Onder welke omstandigheden is het effectief en wanneer niet? Volgen van E learnings en er geen vervolgprogramma aan koppelen? Het effect van VAR/PAR ten opzichte van zeggenschap in de reguliere communicatielijnen? Er wordt zoveel gedaan zonder dat het maar iets bijdraagt. Lange processen als het gaat om aanpassen van functieprofielen die vervolgens niets of nauwelijks zijn gewijzigd. Zo kan ik nog wel een poosje doorgaan.

 3. Jan Bergen

  Pas op voor nieuwe kostbare tijdrovende scholingstrajecten en vinkjescultuur 3.0

 4. Frank Conijn

  Wat zeker ook moet gebeuren is een veel beter preventiebeleid en dan met name op het gebied van voedings- en beweegpatroon. Daartoe dient er een continue mediacampagne gevoerd te worden. Gefinancierd door zorgverzekeraars en Rijksoverheid, want de vruchten ervan worden geplukt in cure en care.
  .
  Dit zal geen snelle resultaten opleveren, maar als men er 10 jaar geleden mee begonnen was, was de druk op de zorg nu minder groot geweest. En helemaal als men er 20 jaar geleden mee begonnen was. Toen was al duidelijk dat een goed voedings- en beweegpatroon veel ziekte kan voorkomen, uitstellen of minder ernstig maken.