De afwikkeling van de bestuurscrisis die het VUmc in 2012 trof kost het academisch ziekenhuis in Amsterdam ook over 2013 geld. Blijkens het jaarverslag heeft oud-bestuurder Wouter van Ewijk in ettelijke tonnen ontvangen terwijl hij al op 24 augustus 2012 terugtrad.
Na zijn terugtreding was Van Ewijk tot 30 april met betaald verlof. Volgens RTLZ ontving Van Ewijk in deze periode 167 duizend euro aan inkomen. Aansluitend kende de raad van toezicht hem “een vergoeding van te derven inkomsten over meerdere jaren” toe ter grootte van 326.700 duizend in euro.
Verlof
Omdat Van Ewijk voor een deel van 2013 op papier met verlof was, stond de vertrekregeling niet vermeld in de jaarrekening over 2012. Daarin stond al wel de vertrekregeling van voormalig bestuursvoorzitter Elmder Mulder vermeld. Deze kreeg een vertrekpremie van 433 duizend euro plus een volledig jaarsalaris van 229 duizend euro, hoewel hij niet het hele jaar als bestuursvoorzitter actief was.
De hoogte van de vertreksom voor Van Ewijk is mede gebaseerd op zijn laatst verdiende jaarinkomen bij het VUmc. Dat zou in 2012 zijn uitgekomen op 387 duizend euro. Los van de inkomsten uit zijn betaald verlof kwam Van Ewijks totaalinkomen in 2012 uit op 251 duizend euro.
Van Ewijk is als bestuurder één van de architecten geweest van de fusie tussen GGZinGeest en het VUmc in 2008. Deze fusie is na de bestuurscrisis teniet gedaan. Het samengaan met GGZinGeest zorgde volgens de nieuwe VUmc-top voor een ondoorzichtige bestuursstructuur. Van Ewijk is sinds juni 2013 bestuurder bij De Forensische Zorgspecialisten, voorheen de Van der Hoeven-kliniek in Utrecht.