Nederland gaat nauw samenwerken met Litouwen op het gebied van het beoordelen van nieuwe medicijnen. Ook gaan Nederlandse experts van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) Litouwse collega’s trainen. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) heeft hiertoe woensdag een samenwerkingsovereenkomst getekend met de Litouwse minister van Volksgezondheid Aurelijus Veryga.
Nederland heeft ook met andere landen, waaronder Malta, Estland, Letland, Kroatië en Slowakije vergelijkbare afspraken gemaakt. Dit is echter de eerste keer dat zorgministers een dergelijke overeenkomst sluiten.
Meer samenwerking en deling van kennis zorgt er volgens Bruins voor dat de beoordeling van kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid van geneesmiddelen op EU-niveau steeds beter wordt en dat patiënten sneller toegang krijgen tot nieuwe medicijnen. “Farmaceuten verkopen hun medicijnen wereldwijd. Nederland is daarbij een kleine speler. Door samen op te trekken en onze krachten te bundelen met andere landen, kunnen we ervoor zorgen dat medicijnen sneller, goedkoper en veiliger bij de patiënt terecht komen”, aldus Bruins.
Voordat geneesmiddelen in Europa verkocht mogen worden, moeten ze eerst worden beoordeeld op kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid. Dat gebeurt in Europees verband, waarbij één van de 28 landelijke autoriteiten steeds het voortouw neemt. Op dit moment doet de Britse geneesmiddelenautoriteit ruim 20 procent van alle Europese beoordelingen. Wanneer het Verenigd Koninkrijk in 2019 uit de EU stapt, moeten de andere 27 landen dit werk overnemen. Om ervoor te zorgen dat er voldoende kennis en capaciteit beschikbaar is om het vertrek van de Britten op te vangen, heeft Nederland 10 miljoen euro beschikbaar gesteld. Hiermee worden experts in andere landen getraind en investeert Nederland in het versterken van het netwerk van nationale beoordelingsautoriteiten. Dit moet voorkomen dat het straks langer gaat duren voordat nieuwe medicijnen op de markt en dus bij de patiënt komen.
Markttoelating
Er is geen wettelijke verplichting om geneesmiddelen in alle EU-lidstaten aan te bieden. In veel gevallen kiezen bedrijven voor marktstrategieën waarbij ze producten alleen introduceren in bepaalde lidstaten waar ze voldoende opbrengsten kunnen genereren. Als gevolg daarvan hebben veel patiënten, met name in kleinere landen zoals Litouwen, geen toegang tot de medicijnen of moeten soms maanden tot jaren wachten. Nederland wil dat hier een einde aan komt. Daarom is besloten met Litouwen op te trekken bij de markttoelating van bepaalde medicijnen. Hierdoor hebben medicijnen die in Nederland op de markt komen, ook direct in Litouwen een markttoelating.