• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 5

 1. Koos Dirkse

  Zonder contractering worden de wachtlijsten in één keer weggewerkt. Scheelt bovendien een hoop administratie en kosten!
  Contracteren is in het leven geroepen omdat de bureaucratie ook iets te doen moet hebben!

 2. Erik van Zalk

  Door contractering, en het straffen van cliënten door maar 65% te vergoeden op het moment ze bij een ongecontracteerde partij zorg afnemen leidt tot een tweedeling in de samenleving. Mensen die 35% zelf kunnen betalen krijgen de beste zorg (vrijgevestigd) en zonder wachttijd. De vrijgevestigde zorg is ook veel goedkoper voor verzekeraars gezien de vergoedingen veel lager zijn dan voor (gecontracteerde) instellingen in het ZPM. Het is dus ook in het belang van de verzekeraars om cliënten niet te bestraffen voor afname van ongecontracteerde zorg. Simpelweg omdat de kwaliteit beter is en de prijs lager in vrijgevestigde setting.

  • Erik van Zalk

   Overigens spelen wij als vrijgevestigde ongecontracteerde praktijk met samenwerkende psychotherapeuten wel eens met de gedachte om te transformeren naar een ongecontracteerde instelling. We kunnen dan wel de hogere tarieven declareren binnen het ZPM waar we eigenlijk recht op hebben gezien we dezelfde prestatie leveren en zelfs met hogere kwaliteit dan grotere instellingen. De keerzijde is dan natuurlijk wel dat de zorg nog onbereikbaarder wordt voor cliënten zonder een pure restitutie polis…

  • Erik van Zalk

   Wij kiezen niet voor contractering omdat het geen toegevoegde waarde heeft voor onze cliënten, het maatwerk en kwaliteit in de weg staat, het veel nieuwe administratieve lasten tijdens contractering en uitvoering met zich mee brengt en we ook nog eens minder vergoeding ontvangen door afslagen van de vastgestelde NZA tarieven.

  • Erik van Zalk

   Tip voor de verzekeraars; ga met toeslagen werken ipv afslagen in vrijgevestigde setting. Invloed en controle zijn niet gratis en moet voor betaald worden. Denk dat hier een paralel te maken is met het bedrijfsleven; wil je invloed dan moet je in het bezit zijn van aandelen en die zijn niet gratis. Denk ook dat hiervoor financiële ruimte is gezien de vrijgevestigde tarieven in het ZPM veel lager zijn vastgesteld door de NZA. De contracteringsgraad zal waarschijnlijk toenemen en de tweedeling en wachtlijsten afnemen.