Er moet een einde komen aan het versnipperde en verdeelde aanbod van eerstelijns diagnostiek. Daartoe moet er een eenduidige bekostigingssystematiek komen. Dat bepleit de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Op dit moment is het aanbod van eerstelijns diagnostiek versnipperd en verdeeld over aanbieders in de eerste- en tweedelijnszorg met ieder eigen regelgeving en bekostigingsmethodieken, constateert de NZa. Om hier een einde aan te maken pleit de NZa voor het invoeren van functiegerichte bekostiging op basis van eenduidige prestaties.
Verantwoordelijk
Hierdoor zal de zorgverzekeraar beter kunnen sturen op kwaliteit en kostenbeheersing in de eerstelijns diagnostiek, denkt de NZa. Bekostiging op basis van eenduidige, integrale prestaties maakt zorgaanbieders bovendien zelf verantwoordelijk voor het totale proces van eerstelijns diagnostiek. Dit stimuleert de samenwerking in de keten.
Vrije prestatie
Eén en ander moet wat de NZa betreft vanaf 2013 zijn beslag krijgen. Na besluitvorming door de minister zal de NZa samen met de zorgaanbieders een eenduidige en overzichtelijke prestatielijst eerstelijns diagnostiek opstellen, zodat de onderhandelingen tussen zorgaanbieder en zorgverzekeraar ook daadwerkelijk goed te voeren zijn. Daarbij wordt ook de mogelijkheid voor een zogenoemde facultatieve of vrije prestatie meegenomen, op basis waarvan zorgaanbieders in overleg met de verzekeraar nieuwe zorgdiensten kunnen leveren. De NZa wil daarmee innovaties in de eerstelijns diagnostiek bevorderen.