Een dag voor Prinsjesdag hebben oppositiepartijen afzonderlijk voorstellen gepresenteerd over hoe zij de kabinetsplannen voor miljarden zouden willen aanpassen. Allemaal draaien ze bezuinigingen terug, met name die op het persoonsgebonden budget (pgb), en willen ze flink investeren in onder meer onderwijs en openbaar vervoer.
Plannen 2012
Dinsdag presenteert het kabinet officieel zijn plannen voor volgend jaar. Vorige week donderdag lekten de miljoenennota en de afzonderlijke begrotingsstukken al uit. In de eerste reacties lieten de oppositiepartijen meteen weten de plannen geen antwoord te vinden op de gevolgen van de internationale schuldencrisis. Maandag kwamen ze na elkaar met hun ’tegenbegroting’.
Kwetsbaren sparen
De grootste oppositiepartij PvdA stelt dat de overheidsfinanciën op orde te brengen zijn zonder kwetsbare mensen op te zadelen met tal van bezuinigingen. De partij wil de kabinetsplannen voor in totaal 3,6 miljard euro verspijkeren door onder meer bezuinigingen op de zorgtoeslag, de kinderopvang en de huurtoeslag te schrappen.
Hogere inkomens
Net als de SP wil de PvdA haar wensen betalen door onder meer een belastingtarief in te voeren voor inkomens boven 150.000 euro. Bij de PvdA is dat 60 procent, bij de SP 65 procent.
Investeren
De SP vreest dat het kabinet de economie kapotbezuinigt en wil daarom 1,5 miljard euro extra investeren. De partij stelt voor bezuinigingen in de zorg, op de kinderopvang, op de huurtoeslag en op de sociale werkplaatsen terug te draaien.
D66 schrapt in de tegenbegroting ingrepen bij het openbaar vervoer, ontwikkelingssamenwerking en de kinderopvang. D66 wil die wensen financieren door onder meer de AOW-leeftijd vanaf volgend jaar in kleine stapjes te verhogen, het ontslagrecht te hervormen en de duur van een werkloosheidsuitkering te verkorten.
Werk creëren
In haar tegenbegroting richt GroenLinks zich vooral op het creëren van werk. Zo moeten de tarieven in de eerste twee schijven van de inkomstenbelasting omlaag. Dat moet de lasten voor de burgers met 3,2 miljard euro verlichten en zo werken lonender maken. De partij betaalt dat onder meer door belastingen te vergroenen en te verhogen.
Grote gezinnen
De ChristenUnie wil gezinnen met meer dan twee kinderen tegemoetkomen die volgens de partij hard worden getroffen door het kabinet. Ingrepen bij de geestelijke gezondheidszorg worden in de tegenbegroting van de ChristenUnie verzacht. (ANP)