PvdA, SP, GroenLinks, ChristenUnie en D66 vinden dat het kabinet risico’s neemt met de plannen voor prestatiebekostiging in de zorg. Ze missen onderbouwing van de voorstellen en vrezen oncontroleerbare kostenstijgingen, zo bleek woensdag tijdens een urenlang debat met minister Schippers van Volksgezondheid.
Prestatiebekostiging
Schippers wil ziekenhuizen belonen voor hun prestaties. Ziekenhuizen en zorgverzekeraars gaan zodoende vanaf 2012 onderhandelen over de prijs van 70 procent van de behandelingen. Om de zorgverzekeraars tot doelmatige zorginkoop te bewegen, wil de minister geleidelijk de compensatie achteraf stoppen. Verzekeraars die onzorgvuldig zorg inkopen, draaien dan zelf op voor de financiële gevolgen.
Vangnet
D66 vindt meer concurrentie tussen de ziekenhuizen prima. “Maar hoe weten we of een ziekenhuis het goed doet?”, aldus Pia Dijkstra (D66). “Hoe bepaal je de prijs als je niet voldoende gegevens hebt over de behandeling? ’’ Zij vindt dat er erg veel wordt gevraagd van de zorgverzekeraars, die hun financiële vangnet zien wegvallen.
Oncontroleerbaar
PvdA, GroenLinks, SP en ChristenUnie vinden dat ook. Ze willen wel veranderingen, maar volgens Eelke van der Veen (PvdA) leiden Schippers plannen niet tot doelmatiger zorg, maar juist tot oncontroleerbare kostenstijgingen. “De prijzen daalden met drie procent en nu zien we de omzet onverwacht met zeven procent stijgen. Het is toch normaal om pas de volgende stap in dit veranderingsproces te zetten als je weet wat er gebeurt.’’
Stilstand
Schippers bestrijdt dat ze met haar plannen voor prestatiebekostiging een andere weg dan haar voorgangers Hoogervorst en Klink inslaat. “We zijn nu vijf jaar bezig”, aldus Schippers. “Ik verander de rollen niet. ’’ Wel erkent Schippers dat ze na “te lange stilstand’’, mede door de val van het vorige kabinet, nu “een wat forsere stap zet”. (ANP/Skipr)