Ziekenhuispatiënten die zelf mogen kiezen wat ze willen eten en hoeveel, eten hun bordje leeg. In de twee vestigingen van het Máxima Medisch Centrum (MMC) in Eindhoven en Veldhoven is de hoeveelheid weggegooid voedsel door een nieuw keuzesysteem van patiënten gedaald van bijna 50 procent naar net 2 procent. De kosten per maaltijd zijn gedaald van 5,73 euro naar 3,92 euro.
Onderzoek
Dat is gebleken uit een woensdag gepubliceerd onderzoek, dat wetenschapper Joost Snels van de afdeling Food and Biobased Research van de Wageningen Universiteit heeft gedaan. Snels heeft bijgehouden wat er is gebeurd sinds het MMC in 2009 besloot niet langer zelf in het ziekenhuis maaltijden te bereiden.
Eten belangrijk voor herstel
Veel ziekenhuizen zijn aan het experimenteren met de maaltijden voor patiënten, omdat uit verschillende onderzoeken is gebleken dat goed eten belangrijk is voor het herstel. Bovendien lijkt het goedkoper om de voedselbereiding uit te besteden. In het MMC zijn niet alleen de kosten per maaltijd gedaald, ook waren er minder kosten voor energie, water, huisvesting van de keukens en afvalverwerking. Volgens Snels is er tevens sprake van reductie van CO2-uitstoot.
Verleiding
Het MMC heeft een cateraar in de arm genomen, die maaltijdonderdelen aanlevert. Speciaal opgeleide voedingsassistenten gaan met wagens met afzonderlijke componenten van een maaltijd langs de bedden. Ruiken en zien van eten blijkt meer patiënten te verleiden om iets te eten. Ook is het belangrijk dat ze zelf mogen bepalen hoeveel er wordt opgeschept. “Ernstig zieke mensen die volgens de assistenten voorheen hun bord altijd onaangeroerd lieten staan, nemen nu toch een kleine portie”, aldus de onderzoeker.
Smakelijk eten
Net zoals eerder al in verpleeghuizen bleek, is het ook belangrijk dat patiënten hun maaltijd smakelijk krijgen opgediend. De assistenten hebben geleerd de bordjes mooi op te maken en de tafel netjes te dekken voor de lopende patiënten. De warme maaltijd in het MMC krijgt nu gemiddeld een 8, terwijl het eerst een zesje was. Ook het personeel is tevredener, omdat er veel minder voedsel wordt verspild. (ANP)