De uitgaven aan de medicamenteuze preventie van hart- en vaatziekten, zijn fors hoger dan aan andere preventieve maatregelen zoals leefstijladviezen. Dat blijkt uit onderzoek van NIVEL, Erasmus MC en RIVM.
De onderzoekers publiceerden hun bevindingen deze week in BMC Family Practice. In 2009 werd 181 miljoen euro uitgegeven aan preventief voorgeschreven medicijnen tegen een hoge bloeddruk en een hoog cholesterol. Dat is 11 euro per hoofd van de bevolking. Datzelfde jaar werd 38,8 miljoen euro besteed aan bijvoorbeeld leefstijladviezen en bloeddrukmetingen. De onderzoekers becijferden dat dat neer komt op 2,35 per Nederlander. Nog geen 25 cent daarvan ging op aan leefstijladviezen.
Voorschrijfgedrag
Volgens de onderzoekers verschilt het voorschrijf gedrag van huisartsen flink. Dat roept de vraag op of sommige huisartsen niet te veel medicatie voorschrijven en anderen juist te weinig. De onderzoekers wijzen er ook op dat preventie mogelijk goedkoper kan worden uitgevoerd als artsen een andere aanpak volgen. Al waarderen niet alle patiënten een leefstijladvies. Bovendien kosten leefstijladviezen meer tijd.
Methode
De onderzoekers baseren zich op de LINH-database. Daarin zijn de gegevens van 84 huisartsenpraktijken met gezamenlijk meer dan 330.000 patiënten opgenomen. Daarnaast stuurden de onderzoekers vragenlijsten naar 80 huisartsen en analyseerden ze 56 video-opnames van alledaagse huisartsconsulten voor een hoge bloeddruk of een hoog cholesterol.