De Nederlandse burger maakt zich zorgen over de toekomst van de gezondheidszorg. Dat is een van de belangrijkste conclusies uit het kwartaalrapport Burgerperspectieven dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) op 27 juni publiceerde.
Terwijl de economische stemming blijft verbeteren, zien Nederlanders steeds meer risico op ziekte en risico’s als gevolg van het verslechteren van de gezondheidszorg. Kosten en bezuinigingen zien zij als grootste probleem. Er is steeds meer steun voor plannen om meer geld uit te geven om de zorg te verbeteren, 77 procent van de ondervraagden wil dat (vorig jaar 66 procent).
Ouderenzorg
Vooral mensen met een benedenmodaal inkomen, lager opgeleiden en 55-plussers wijzen op de zorg als probleem. Vrouwen maken zich meer zorgen dan mannen, zo constateert het SCP. Als probleemsector wordt met name de ouderenzorg genoemd.
Verzekeraars
Mensen die zich zorgen maken om de zorg, bekritiseren vooral de bezuinigingen door de overheid. Die gaan ten koste van de kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg. Door te grote invloed van verzekeraars weegt de prijs zwaarder dan kwaliteit, vindt men. Ook zorgt het grote beroep op vrijwilligers voor gebrek aan deskundigheid. Doordat burgers steeds meer zelf moeten betalen, is men bang dat goede zorg straks alleen nog is weggelegd voor mensen met geld.