Bespaar door te investeren. Dat is de verkiezingsboodschap van ActiZ, organisatie van zorgondernemers. Een slimmere inzet van beschikbare mensen en middelen levert een besparing op van 10 procent, aldus Actiz.
ActiZ pleit voor het maken van fundamentele keuzes om de zorg ook in de toekomst toegankelijk, betaalbaar en kwalitatief goed te houden. De vergrijzing en economische crisis vragen om veranderingen; een slimmere inzet van middelen.
Preventie
Actiz beoogt de focus van zorg te verschuiven naar preventie en wil hiermee zoveel mogelijk voorkomen dat mensen zorg nodig hebben. Bredere inzet van de wijkverpleegkundige speelt hierbij een belangrijke rol. Ook wil ActiZ dat het zo lang mogelijk zelfstandig blijven functioneren wordt bevorderd. Hiervoor is een slimmere inzet van vrijwilligers en mantelzorgers nodig.
Informele zorg
Met alleen uitbreiding van de professionele zorg kan de groeiende vraag naar zorg in de toekomst niet opgevangen worden, stelt ActiZ. Een slimmere inzet van vrijwilligers en mantelzorgers is eveneens nodig om mensen later en in mindere mate een beroep te laten doen op professionele zorg, en daarmee op de collectieve middelen. Volgens Actiz moet er veel meer gekeken moeten worden naar wat de omgeving van een cliënt kan betekenen. Dit vraagt een fundamenteel andere werkwijze van zorgaanbieders en professionals. Ook is er een flexibeler houding van de werkgever nodig.
Zeggenschap bij cliënt
Mensen die langdurige zorg nodig hebben, moeten hiervan verzekerd blijven en tegelijk regie krijgen over de invulling van die zorg en wie die zorg levert. “Momenteel wordt door zorgkantoren gewerkt met regionale budgetten en productieplafonds bij individuele aanbieders. Regelmatig krijgen cliënten ‘nee’ te horen, omdat de door hen gewenste zorgaanbieder al aan zijn productieplafond zit. Daar moeten we vanaf”, stelt ActiZ.
ActiZ pleit ervoor zoveel mogelijk cliënten zelf te laten bepalen waar zij hun zorg (op basis van een onafhankelijke indicatie) willen inkopen. Hiervoor hebben zij daadwerkelijke bestedingsmacht over hun zorgbudget nodig. De huidige regionale budgetten maken dan plaats voor een landelijk macrobudget en het ‘productie draaien’ voor individuele maatwerkzorg. De bestedingsmacht neerleggen bij de cliënt heeft ons inziens namelijk het gunstige effect dat cliënten selectiever worden in wat zij aan zorg vragen en daadwerkelijk afnemen. Dat zet aanbieders van zorg op hun beurt aan tot het luisteren naar wat de cliënt wil en dus het bieden van maatwerkzorg. Om dit maatwerk te kunnen leveren, hebben zorgondernemers wel tijd nodig en minder regels, te beginnen bij het afschaffen van minutenregistratie.