De noodlijdende zorginstelling Meavita staat gedeeltelijk op omvallen. Dit blijkt uit een brief die staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid dinsdagavond aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.De organisatie Meavita werkt aan een aanvraag tot uitstel van betaling voor Thuiszorg Groningen en Meavita Groep (Den Haag), of delen daarvan.
Voorzorgsmaatregelen
Volgens Bussemaker zullen surseance en faillissement “onvermijdelijk tot onrust en onzekerheid leiden” bij cliënten en werknemers van Meavita. De betrokken gemeenten en zorgkantoren, de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het ministerie hebben voorzorgsmaatregelen getroffen om zorg te garanderen.
Volgens de staatssecretaris “mag er geen situatie ontstaan waarin mensen een verpleeghuis uit moeten, of bijvoorbeeld palliatieve thuiszorg of 24-uurszorg moeten ontberen”.
Werknemers
Wat de salarissen betreft heeft Meavita verzekerd dat de betalingen daarvan op 22 en 24 februari plaatsvinden, aldus Bussemaker. Doordat werknemers elders in dienst kunnen treden, kunnen volgens haar de nadelige gevolgen voor hen zoveel mogelijk worden beperkt.
Verlies
Meavita is met 100.000 cliënten en 20.000 medewerkers een van de grootste zorgorganisaties van Nederland. De organisatie is ontstaan na een fusie van Meavita, Sensure, Thuiszorg Groningen en Vitras. Ze is al enige jaren verlieslijdend. In totaal zijn ongeveer zestig gemeenten afnemer van Meavita, van Groningen, de Achterhoek en Utrecht tot Den Haag en omgeving.
Personeel
Koepelorganisatie Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) prijst in een aparte brief aan de Kamer “inzet en professionaliteit van het uitvoerend personeel”. In grote mate is het daaraan te danken dat de cliënt niet de dupe is geworden van de teloorgang van het concern, aldus VNG-directielid Sandra Korthuis.
Marktwerking
Zij schrijft dat door de situatie bij het Meavitaconcern “en andere doorgefuseerde zorgconglomeraten” steeds meer gemeenten vraagtekens zetten bij de effectiviteit van de marktwerking in de zorgsector.
Bestuurders verrijkt
Volgens PM magazine, dat vrijdag uitkomt, steeg de bezoldiging van de Meavita-bestuurders de laatste jaren aanzienlijk. Bestuurslid Theo Meuwese kreeg in 2006 25 procent salarisverhoging. In 2005 verdiende hij 209.000 euro.Voorzitter Daan van de Meeberg ging 20 procent vooruit en kwam in 2006 terecht op 265.000 euro.
Vertrekpremie
Meuwese ontving dat jaar ook nog eens een pensioenbijdrage van 80.478 euro. Inmiddels bestuursvoorzitter kreeg hij in 2007 een riante vertrekregeling: een brutosalaris van 186.000 euro, een pensioenbijdrage van ruim 43.000 euro en een vertrekpremie van 468.952 euro. (ANP)
Gerelateerde artikelen
Zorgbestuurders krijgen 20 miljoen vertrekpremie
Ondoorzichtige structuur vertraagt redding Meavita