Veel ouderen gaan hard achteruit nadat ze hun heup hebben gebroken. Van de 18.000 patiënten die jaarlijks een heupoperatie ondergaan, krijgt bijna de helft, 43 procent, complicaties zoals longontsteking, wondinfecties, doorligwonden en plotselinge verwardheid. Binnen een jaar overlijdt een op de drie.
Vermijdbare complicaties
Dat schrijft onderzoeksinstituut NIVEL in een studie naar de vraag hoe vermijdbare complicaties bij de ouderen na de operatie kunnen worden voorkomen. Het onderzoek is woensdag gepresenteerd.
Schade
Vooral ouderen breken hun heup. De gemiddelde leeftijd is 83 jaar. In de periode van herstel loopt 8 procent schade op die vermeden had kunnen worden. Ter vergelijk: bij de gemiddelde ziekenhuispatiënt ligt dit percentage op 2,9. De onderzoekers pleiten voor verbetering van de communicatie tussen het ziekenhuispersoneel en de patiënt en zijn of haar familie.
Minder mondig
Een van de problemen is dat ouderen vaak minder mondig zijn zodat ze geen alarm slaan als er complicaties ontstaan. Het medisch personeel komt er dan te laat achter. Er zijn al hulpmiddelen die het personeel moeten helpen om nauw contact te houden met de patiënt en zijn of haar familie.
Probleem met hulpmiddelen
Probleem is dat ook die hulpmiddelen niet altijd goed werken. Er is bijvoorbeeld een ‘patiëntveiligheidskaart’ en een informatieboekje met daarin tips hoe problemen en complicaties te voorkomen. Volgens de onderzoekers reageren de mensen enthousiast op het materiaal. Sommigen lezen het ook, maar vaak kunnen ze zich later niet meer herinneren dat ze de informatie hebben ontvangen.