• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 2

 1. Slingerland

  Het artikel “Veld vindt ‘sluis’ voor dure MedTech ‘niet direct relevant’ ” is een interessant schrijven maar mist naar mening nog een belangrijk aspect.

  Dat MedTech de zorg duurder maakt lijkt nog niet zo waarschijnlijk. Dit heeft te maken met de rol die MedTech speelt bij het stellen van diagnose en bij het monitoren van patiënten. Voor 4% van de kosten van de zorg, 70% van de diagnose.
  Dat suggereert dat juist investeren in de MedTech loont. Door het koppelen van MedTech apparatuur met slimme systemen, gebaseerd op bijvoorbeeld Big Data Management en AI, kunnen de overige 30% van de kosten voor diagnose bij patiënten maar ook de kosten van monitoren weleens aanzienlijk verlaagd worden. Hierdoor dalen de kosten van onze gezondheidszorg aanzienlijk en kunnen we mogelijk de gevolgen van een tekort aan personeel in deze sector ook nog eens proberen te beperken. Het vreemde is dat hier nog nauwelijks goeie onderzoeken naar gedaan zijn. Belangrijk is het echter wel, het betekent de facto een compleet ander beleid. In plaats van de stijging van MedTech kosten te beperken loont mogelijk een investering hierin. Tenminste is het de moeite waard om dit te onderzoeken. Het sluit daarnaast ook beter aan op allerlei technologische innovaties in de maatschappij. Aangezien Nederland een land is dat het erg goed doet op het gebied van technologische innovaties maar minder goed is in het omzetten naar arbeidsplaatsen zou het beleid daar meer op gericht moeten worden.

 2. Frank Conijn

  Ik zou denken dat ‘zorgaanbieders’ de lading in deze beter dekt dan ‘veldpartijen’, want ik kan me niet voorstellen dat de zorgverzekeraars tegen de sluis zouden zijn.
  .
  Welnu, dan is de reactie (van de zorgaanbieders) een bekende: alles wat de middelen beperkt wordt in principe afgewezen. Maar ondertussen staat er wel een gigantische stijging van de zorgkosten aan te komen. De kosten stijgen exponentieel met de leeftijd, en we zitten nog maar in de beginfase van de vergrijzingsgolf.
  .
  De politiek zou de mening van de zorgaanbieders dus voor kennisgeving aan moeten nemen, maar meer niet. De sluis is juist een prima middel om eerst eens te bekijken hoe (kosten)effectief een duur therapeuticum of diagnosticum nu eigenlijk is, terwijl er onder bepaalde omstandigheden toch gebruik van kan worden gemaakt.