Bovendien ervaren zorgmedewerkers meer werkplezier: het gemiddelde rapportcijfer voor ‘werkplezier’ stijgt van 5,8 bij klassiek rapporteren naar 7,4 bij spraakgestuurd rapporteren.
Spraakgestuurd rapporteren is een innovatieve manier van verslaglegging in de zorg, die gebruik maakt van spraakherkenningstechnologie. Rapportages worden ingesproken in plaats van ingetypt. Dat inspreken van rapportages zou minder tijd kosten dan het typen van rapportages.
Betere kwaliteit
Bovendien kunnen de ingevulde rapportages van betere kwaliteit zijn, bijvoorbeeld doordat teksten minder (spel)fouten bevatten en beter gestructureerd zijn. De grootste verandering in de werkwijze is dat er vaker direct na het zorgmoment en bij de cliënt op de kamer wordt gerapporteerd.
83 procent van de respondenten geeft aan dat het inderdaad minder tijd kost; de geschatte rapportagetijd per dag is gedaald van 56 naar 42 minuten. Van de zorgmedewerkers die ‘klassiek’ rapporteren, doet 66 procent dat direct na het zorgmoment, bij spraakgestuurd rapporteren is dit gestegen naar 86%. Daarnaast geeft 51 procent van de zorgmedewerkers aan klassiek te rapporteren aan het einde van de dienst, bij spraakgestuurd rapporteren is dat gedaald tot 28 procent.