De ene zorgverzekeraar vergoedt een vervolgtraject bij de gz-psycholoog wel, de andere niet. Het willekeurig toepassen van beleidsregels leidt tot onrust en onzekerheid bij patiënt en zorgaanbieder in de ggz. Dat schrijft de Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten (LVVP) in een open brief.
De beleidsregels van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) beperken het aantal behandeltrajecten in de generalistische basis-ggz niet, maar zorgverzekeraars passen de beleidsregels op heel verschillende manieren toe, stelt de vereniging. Zorgverzekeraars vullen de regels op verschillende manieren in, waardoor patiënten en hun behandelaren niet hetzelfde aantal producten vergoed krijgen. Dit zou blijken uit de antwoorden op vragen van de LVVP aan zorgverzekeraars.
Het leidt niet alleen tot rechtsongelijkheid van verzekerden, maar ook tot grote onzekerheid en bedrijfsmatige risico’s bij vrijgevestigde ggz-behandelaars. “Bovendien wordt vaak pas jaren later, bij controles achteraf, duidelijk wat de zorgverzekeraar wel en niet vergoedt aan de behandelaar”, schrijft de LVVP. “Dan blijken er ineens extra regels te gelden. Gevolg: de behandelaar moet geld terugbetalen aan de zorgverzekeraar, terwijl hij niet kon weten dat de behandeling niet vergoed zou worden.”
LVVP pleit daarom voor een evaluatie van de generalistische basis-ggz en voor heldere regels met ruimte voor meerdere producten per jaar.
Hoofdlijnenakkoord
Onlangs tekende de LVVP voor het nieuwe Hoofdlijnenakkoord GGZ. Het ideaalbeeld voor de toekomst van de ggz waar partijen aan werken is dat er goed naar mensen wordt geluisterd, deze de hulp krijgen die nodig is, afgestemd op hun behoefte en dat hulp snel wordt geleverd.