Het concept werd tien jaar geleden ontwikkeld door Bloezem (toen nog Allerzorg). Zij introduceerden een vernieuwende werkwijze waarbij verpleegkundig specialisten als zelfstandig behandelaar medisch specialistische tweedelijns zorg inzetten in de eerste lijn. In samenwerking met zorgverzekeraar a.s.r. en de NZa werd drie jaar geleden een beleidsregel opgesteld. Inmiddels zijn meerdere zorgverzekeraars aangesloten en is de eerste evaluatie van het experiment positief afgerond.
Verlenging beleidsregel
Met de verlenging van de beleidsregel wordt het aantal partijen dat ZoW biedt uitgebreid. “Daarnaast doen we uitgebreid onderzoek naar zowel de implementatie als de effecten van ZoW. Deze inzichten zijn nodig als onderbouwing voor het opschalen en borgen van ZoW. Van innovatie naar reguliere zorg”, aldus de organisatie.
Meer aanbieders aangesloten
Naast initiatiefnemer Bloezem zijn inmiddels ook Vérian, Icare en QualityZorg aangesloten. Gezamenlijk zetten zij zich nu in om Ziekenhuis op Wielen op meer locaties in Nederland beschikbaar te maken. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met onder andere huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde, wijkverpleegkundigen en zorgverzekeraars. Samen met de NZa wordt er gewerkt aan een vorm van bekostiging om dit zorgconcept, ook na de experimentperiode op lange termijn toegankelijk en betaalbaar te houden.
Uitbreiding ziektegebieden
Ziekenhuis op Wielen richt zich momenteel op complexe wondzorg en dermatologie, maar de deelnemende organisaties zien mogelijkheden om het concept uit te breiden naar andere ziektegebieden, zoals COPD, oncologie en cardiologie.