De actiegroep ‘De ggz laat zich horen’ vindt dat zorgverzekeraars sluipenderwijs op de stoel van de behandelaar gaan zitten. Volgens het platform van verontruste ggz-professionals krijgen vrijgevestigde psychologen alleen contracten als ze zich houden aan door de zorgverzekeraar voorgeschreven behandelmethodes.Op de website van ggz-magazine Psy doet eerstelijnspsycholoog Els van den Heuvel haar beklag. Van zorgverzekeraar Achmea mocht ze kiezen tussen een ‘basiscontract’ van 75 euro per consult of voor een ‘kwaliteitscontract’ van 80 euro. Bij die laatste optie verplicht ze zichzelf tot het volgen van bijscholing, georganiseerd door Achmea. De bijscholing betrof een verplichte studiedag van 165 euro over een verplicht evaluatie-instrument. Onhandig en tijdrovend, vond Van den Heuvel bij nader inzien.
Evaluatieinstrument
De actiegroep ‘De ggz laat zich horen’ trekt in haar mailgroep aan de bel over deze situatie. Volgens de organisatie nemen zorgverzekeraars eerstelijnspsychologen in de tang. “Als je een normaal tarief wilt, word je gedwongen om in hun stramien mee te gaan”, zegt Fred Leffers van de actiegroep op de website van Psy. “Ik zeg niet dat het genoemde evaluatie-instrument nergens op slaat, want de verzekeraar kan zeker goede ideeën hebben. Maar er werd altijd gezegd dat de verzekeraar niet op de stoel van de behandelaar mocht gaan zitten. Dat gebeurt nu wel op subtiele wijze want de verzekeraar bepaalt wat je in je therapie moet doen.”
Erkende behandelmethodes
Ook voor psycholoog Jessica Terwiel is de maat vol. Ze stuurde daarom een brandbrief naar SP-fractievoorzitter Agnes Kant. “‘Er is geen onderhandelingsruimte”, aldus Terwiel. “De psycholoog moet zich beperken tot enkele door de zorgverzekeraar erkende behandelmethodes. Je kunt ondertekenen of niet.”